Francuski predsednik povlači KONKRETAN POTEZ: Makron imenuje izaslanika za Zapadni Balkan i rešava pitanje KOSOVA

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jul.2019, 06:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuski predsednik povlači KONKRETAN POTEZ: Makron imenuje izaslanika za Zapadni Balkan i rešava pitanje KOSOVA

Fransucki predsednik Emanuel Makron planira da imenuje specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan koji će imati aktivnu ulogu u rešavanju kosovskog problema

Makron je tokom dvodnevne posete Beogradu o svojoj nameri da imenuje specijalnog izaslanika obavestio i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. On ima nameru da se aktivnije angažuje u ovom regionu.

- Francuska želi da preuzme ključnu ulogu u rešavanju problema između Beograda i Prištine. Pošto zbog brojnih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << obaveza sam ne može na dnevnom nivou da se bavi rasplitanjem kosovskog čvora, ima nameru da u narednom periodu nađe čoveka od povereja koji će biti zadužena za taj deo Evrope. Biće to francuski izaslanik za Zapadni Balkan. Makron će zahvaljujući toj novoj figuri praktično učvrstiti svoj uticaj u regionu - kaže izvor iz diplomatskih krugova u Parizu.

Očigledno je bilo da je Makronovoj poseti Beogradu prethodila ozbiljna priprema. To što je odlučio da dođe samo u Beograd, pa još da prenoći u našoj prestonici, to što se građanima okupljenim na Kalemegdanu obratio na srpskom i što je održao emocijama nabijen govor, nije slučajno. Sigurno je da je jedan od razloga taj što je odnosom Srbije i Francuske kroz istoriju dobro upoznat, ali svako ko misli da je samo posredi, naivan je.

Šta je Makronova namera?

Nemačka kancelarka Angela Merkel sprema se krajem godine za penziju zbog narušenog zdravstvenog stanja, a njenim odlaskom ostaće upražnjeno mesto "glavnog" u Evropi. Nije tajna da francuski predsednik ima takve ambicije i da u narednim godinama ima nameru da preuzme kontrolu nad Starim kontinentom. Otuda i poseta Srbiji i to baš takva kakva je bila.

Što se Srbije tiče, jačanje uloge Francuske u Evropi, pa i posredovanje u dijalogu Beograda i Prištine, nama bi išlo naruku. Ne zbog Makronove ljubavi prema Srbiji, jer je reč o veoma racionalnom političaru, već zbog njegovog veoma lošeg odnosa prema kosovsim Albancima, odnosno prema njihovom rukovodstvu u Prištini.

Makron je tokom posete Beogradu rekao da će u najskorije vreme organizovati sastanak srpskog državnog vrha predvođenog Vučićem, predstavnika vlasti u Prištini i da će na njemu biti on i Angela Merkel.

Predsednik Vučić je izjavio da očekuje da taj sastanak bude u septembru, a kako se nezvanično saznaje do susreta bi trebalo da dođe početkom tog meseca.

- Pošto je povlačenje Angele Merkel sve izvesnije, Makron ne želi da je isključi iz celog procesa jer je učestvovala od početka i bila je veoma zainteresovana. Zato bi dve strane uz predsednika Makrona i kancelarku Merkel već u prvim danima septembra trebalo opet da sednu za isti sto - navodi sagovornik.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.