Fiskalni deficit najbolje rešenje za krizu

Izvor: RTS, 09.Dec.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fiskalni deficit najbolje rešenje za krizu

Najbolji lek za prevladavanje ekonomske krize je fiskalni deficit, rekla je ministarka finansija Dijana Dragutinović za RTS. U Srbiji u 2009. usporen privredni rast, ali ne i recesija.

Ministarka finansija Dijana Dragutinović, gostujući u Dnevniku 2 RTS-a, rekla je da budžet nije dovoljno restriktivan u smislu da postoji deficit, ali je "fiskalni deficit najbolji lek za savladavanje finansijske krize".

"Ako je ikada bio potreban deficit, onda je to u vreme krize >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << čiji efekti počinju da se odražavaju", smatra ministarka finansija.

Dragutinovićeva je napomenula da je ovo najrestriktivniji budžet od 2006. godine.

Ministarka finansija je ocenila da je budžet realan i da je jedan od razloga za kašnjenje Nacrta budžeta i to što su se prikupljale informacije kako bi se što bolje odgovorilo na ekonomsku krizu.

Države će se u odnosu na ekonomsku krizu podeliti u tri grupe: zemlje u kojima je privredni rast usporen, one u kojima nema rasta i one u kojima će doći do recesje.

"Srbija pripada grupi zemalja gde će doći do usporavanja privrednog rasta, jer rast od 3 do 3,5 posto nije dinamičan i budžet je rađen u odnosu na takve pretpostavke," objašnjava ministarka finansija, potvrđujući ranije najave da recesije u Srbiji neće biti tokom 2009. godine. 

Krediti samo za privredu 

Budžet predviđa subvencije, kreditiranje privrede i kreditiranje preko Fonda za razvoj, rekla je ministarka finansija ističući da budžet ima dovoljno rezervi.

Centralnoj banci budžetom se garantuju sredstva koja će se odobravati samo za kreditiranje privrede.

Komentarišući najavljeno poskupljenje registracije vozila, ministarka je rekla de se odustalo od povećanja taksi za registraciju  „ne zbog toga što je to loše, nego što je htela da napravi dobar zakon o taksama".

"Takse neće biti povećane tri puta, nego samo za stopu inflacije", najavila je ministarka finansija gostujući u Dnevniku RTS-a.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.