Film Šesto čulo“: Šest razloga zašto je i posle 20 godina ovo legendaran film

Izvor: B92, 06.Sep.2019, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Film "Šesto čulo“: Šest razloga zašto je i posle 20 godina ovo legendaran film

Premijerno prikazan u bioskopima 1999. godine, film Šest čulo postao je kinematografski klasik, a njegov slavni obrt na kraju samo je jedan od razloga za to.

UPOZORENjE: OVAJ ČLANAK SADRŽI FILMSKE SPOJLERE!

Filmski kritičari često navode 1999. kao sjajnu filmsku godinu.

Šesto čulo, film koji se u bioskopima u Americi prikazivao pre dvadeset godina, smatra se jednim od filmova koji je obeležio kraj milenijuma na velikom platnu, zajedno sa drugim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << klasicima kao što su Biti Džon Malkovič, Američka lepota, Borilački klub i Matriks.

Ali verovatno nijedan drugi film nije za osobom ostavio toliko često ponavljanu rečenicu kao onu iz Šestog čula: "Vidim mrtve ljude."

Film je bio hit na blagajnama i ponovo je oživeo horor žanr uglavnom zahvaljujući tom konačnom obrtu u priči - otkriću da je psiholog kojeg igra Brus Vilis zapravo jedan od duhova koji opsedaju njegovog malog klijenta, u tumačenju dečjeg glumca Hejlija Džoela Osmenta.

Bio je to trenutak koji je obeležio karijeru režisera i scenariste filma M. Najta Šjamalana.

Rođen u Indiji a odrastao u Americi, Šjamalan je izgradio reputaciju radovima koji se bave natprirodnim zapletima i imaju velike obrte na kraju.

Ali nijedan nije postao tako legendaran kao Šesto čulo...

Šesto čulo je bio treći filma režisera Šjamalana, ali njegovi prethodni pokušaji nisu bili uspešni.

Smatralo se da je Dejvid Vogel, direktor Dizni studija koji je kupio prava za scenario i dao Šjamalanu da snimi film, mnogo rizikovao sa njim.

Štaviše, Vogelovi šefovi su bili šokirani sumom od 2,25 miliona dolara koju je on dao za prava na film i otpustili ga.

Ali svi su zato bili zatečeni rezultatom na blagajnama

Čelnici studija su se unervozili, ali Šesto čulo je lako povratilo budžet od 40 miliona dolara zaradivši 670 miliona dolara širom sveta.

Bio je to drugi film koji je najviše zaradio 1999. godine. Pretekao ga je samo Ratovi zvezda: Fantomska pretnja.

Šesto čulo je držao titulu horor filma sa najvećom zaradom svih vremena sve do 2017. godine, kad ga je pretekla adaptacija romana To Stivena Kinga.

Završetak sa obrtom često se koristi u filmovima - to je trik koji je korišćen u devetoj umetnosti još dvadesetih godina prošlog veka.

Ali Šjamalan je podigao lestvicu, uspevši da sakrije ranu smrt lika kog igra Brus Vilis od gledaca sve do poslednje scene u filmu.

Da sve bude zanimljivije, režiser je ostavio tragove u nekoliko scena koje će kasnije za filmske ljubitelje postati momenti "kako sam samo bio glup".

Drugi slavni obrti u filmovima

Šesto čulo se gotovo uvek navodi na spisku najboljih filmskih obrta svih vremena.

Reakcije na film publike i medija bile su toliko pozitivne i oduševljene da su producenti obrt doživeli kao pouzdan garant zarade, odobrivši sredstva za slične scenarije s obrtima na kraju.

Ali ovi su uglavnom delovali otrcano i kao ponavljanje nečeg što je već viđeno u Šestom čulu, uključujući i neke koje je sam režiser Šjamalan probao da snimi kasnijih godina.

Internet je naravno već postojao 1999. godine, ali će morati da prođe još nekoliko godina pre nego što društvene mreže postanu njegov sastavni deo.

Film Šesto čulo izašao je u eri koja se veoma razlikuje od današnje. Nije postojala mogućnost da se pokvari filmsko iskustvo pronalaženjem obrta na internetu jednim klikom ili naletevši na njega slučajno u nečijem postu na Fejsbuku ili Tviteru.

Filmska industrija u to vreme nije bila toliko paranoična povodom otkrića oko zapleta filmova kao što je danas.

Postojali su, naravno, tehnika od usta do usta, saznanja o filmu i medijske recenzije u štampi, ali većina ljudi je vodila računa da sačuva tajnu o obrtu od onih koji film još nisu gledali.

Film Šesto čulo je nominovan za šest Oskara.

Dve nominacije bile su za pojedinačne glumačke izvedbe australijske glumice Toni Kolet i Hejlija Džoela Osmenta, koji je u to vreme imao devet godina.

Njegovo uverljivo tumačenje malog dečaka koga muče duhovi jedan je od glavnih razloga što je ljudima bila skrenuta pažnja sa onoga što ih je čekalo kao iznenađenje na kraju filma.

"Muškarčina" Brus Vilis takođe je dobio pohvale i praktično je ovim osvežio glumačku karijeru, koju su u ono vreme i dalje definisali dinamični akcioni filmovi u poput Umri muški.

Da ironija bude veća, Vilis je na Šestom čulu radio samo u sklopu ugovora sa Diznijevim studijima da se nadoknadi obustava njegovog režiserskog projekata Brodvej broler i da se pomogne povraćaj finansijskih gubitaka.

Šesto čulo je do dana današnjeg film sa najvećom zaradom u kom je glumio Brus Vilis.

Horor filmovi su u velikoj meri izašli iz mode pre 20 godina. Te 1999. godine, međutim, dva su oživela veliko interesovanje za ovaj žanr:

Film Veštica iz Blera pušten je u bioskope nakon lukave reklamne kampanje, u kojoj se sugerisalo da on opisuje stvarne događaje. Danas uglavnom ostaje upamćen kao studija slučaja kako iskoristiti medije da se stvori pomama pre nego što film stigne u bioskope...

Šesto čulo, koji je postao blokbaster uplitanjem jezive scene iz horor žanra u višeslojnu priču koja pokriva široki dijapazon tema kao što su porodični život, gubitak, vršnjačko nasilje i odrastanje.

Njegova sposobnost da gledaoce dovede do napetosti istovremeno emotivno angažovavši ljude razlog je zašto je Šesto čulo toliko legendaran i cenjen film čitave dve decenije nakon što je prvi put prikazan u bioskopima širom sveta.

PLEASE DO NOT DELETE - TRACKER FOR [49331301]

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.