Festival fraktala: Oaza umetnosti i buđenje podsvesti

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Sep.2018, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival fraktala: Oaza umetnosti i buđenje podsvesti

Kad bi svi crtali fraktale, bili bi srećniji, svesniji i otvoreniji za nove mogućnosti, a fraktalnim umrežavanjem sa sličnim organizacijama i institucijama koje se bave važnim životnim pitanjima, ovaj svet je moguće učiniti boljim, zdravijim i kreativnijim mestom za život

Kuća kralja Petra I u Beogradu bila je poslednje avgustovske sednice utičište za ljubitelje slikarstva, književnosti i tradicije. Svih pet dana se, u ovom prelepom zdanju, u organizaciji Udruženja >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << za umetnost kulturu i turizam FraktalART, odvijao Festival fraktala FraktalART Fest koji je okupio učesnike svih generacija. Zahvaljujući ogromnom entuzijazmu autorke Ljiljane Nestorović, većina posetilaca nastupala je i učestvovala u radionicama.

I MARATON-CRTANJE: Teško je izdvojiti bilo koji dan ove kulturno-umetničke manifestacije, jer je svaki dan FraktalART Festa bio jednako zanimljiv i jedinstven. Na programu je, sve vreme, bio fraktalni maraton-crtanje fraktala na različite zadate teme, a po jedan dan je bio posvećen ćirilici i „Bojama zavičaja“. U porodičnom danu su zajedno crtali deca i roditelji, a dan međugeneracijske solidarnosti bio je posvećen najstarijim sugrađanima, kada su zajedno crtale i družile se sve generacije. Stručna predavanja, četiri izložbe, neobična modna revija i predstavljanje saradnika, dali su poseban pečat ovom događaju.

“Cilj Festivala fraktala je okupljanje crtača fraktala iz zemlje i regiona radi povezivanja i saradnje na unapređivanju metode, razmenu iskustva i predstavljanja rezultata rada u prethodnih godinu dana”, kaže za „Novi magazin“ Nestorović i dodaje da je, takođe, važno upoznavanje što šire publike sa metodom fraktalnog crtanja.

Prema njenim rečima, kad bi svi crtali fraktale, bili bi srećniji, svesniji i otvoreniji za nove mogućnosti, a fraktalnim umrežavanjem sa sličnim organizacijama i institucijama koje se bave važnim životnim pitanjima, ovaj svet je moguće učiniti boljim, zdravijim i kreativnijim mestom za život.

Na otvaranju Festivala posetioci su imali prilike da se upoznaju sa četiri tematske izložbe od kojih su bile dve grupne - „Iza zatvorenih očiju“ i „ Jedna mreža sto crteža“. Samostalnom izložbom „Moj put svile“ predstavila se Ljiljana Nestorović, a izložbom „Boje zavičaja“ Tatjana Mladenović.

Drugog dana gost FraktalART FESTa bio je „Srbski kulturni centar Ćirilica“ koji se gostima posvetio sa dva stručna predavanja: Milorada Đošića „Zabrana ćirilice kroz vekove“ i Vesne Arsić „Život i rad Save Mrkalja“ .

Treći dan je bio dan za uživanje u manifestaciji „Boje zavičaja“, autorke Tatjane Mladenović, jedne od tri umetnice potpuno različitih senzibiliteta koje povezuje mesto njihovog rođenja i nadahnuća, Kuršumlija. Modna revija, heklanih mantilića, modne dizajnerke Mirjane Radosavljević, bila je potpuno nesvakidašnja, jer su se u ulozi manekena našle već prisutne gošće,od dvanaest do osamdeset godina.

Ljiljana Nestorović se i ovom prilikom predstavila slikama slikanim na svili, a Tatjana Mladenović slikama slikanim uljem na platnu ukrašenim lekovitim kristalima. Veče je, kao deo postavke, začinila Tatjanina trpeza u bojama zavičaja sa specijalitetima i tradicionalnim jelima, karakterističnim za jug Srbije.

Četvrti dan bio je posvećen deci i porodici. Gost je bila „Kombank dvorana“. Deca su na poklon dobila premijernu projekciju animiranog filma „Misija Katmandu-Avanture Neli i Sajmona“. Predstavljen je i „14. Kids FEST“ koji se održava u oktobru, a FraktalART je pozvan da gostuje sa svojim kreativnim radionicama.

Završnog dana se odvijalo druženje sa „Fondacijom međugeneracijski volonterski centar“. Predstavljen je projekat „Kolektivno stanovanje“ i održana je panel diskusija. Ovom prilikom crtan je fraktal podrške ovoj humanoj ideji.

Na kreativnim radionicama posetioci su se upoznali sa osnovama fraktalnog crtanja i planom FraktalARTa za narednu sezonu.

ČUDESNI CRTEŽI: Nestorović ističe da je crtanje fraktala naučno istraženi metod art terapije. Koriste ga pored umetnika i mnogi psiholozi i pedagozi u svom radu, ali i svi koji žele da se na jedan neinvazivan način opuste i otpuste sve što ih blokira i ometa u duhovnom razvoju. Efekti crtanja fraktala prepoznatljivi su već posle prvog crteža. Antistres program podrazumeva crtanje i bojenje po određenim pravilima metode, koje predstavljaju obučeni predavači.

Sama metoda zasnovana je na odnosu između fine motorike ruke koja crta i kognitivnih funkcija, kao i na vibraciji svake nijanse određene boje, linije i oblika i njihovog uticaja na nas.

Fraktale mogu crtati i deca i odrasli, bez obzira na nivo obrazovanja i umetničke sklonosti. Crtanjem fraktala, suočavamo se sa samim sobom, otkrivamo svoje talente i lakše ostvarujemo svoj puni potencijal,

“Najkraća poruka bila bi: Uspostavite harmoniju, balans i ravnotežu uz pomoć fraktala na svim životnim područjima”, kaže Nestorović: “Crtanje fraktala je najprirodniji, najjednostavniji i najdostupniji oblik duhovnog rada na sebi. Praveći ove čudesne crteže, oporavljamo duh, dušu i telo i otkrivamo svoje davno zaboravljene mogućnosti, potrebe naše duše i želje čistog srca. Fraktali nas pokreću na razmišljanje i promene. Mnogi ovaj metod nazivaju Art terapijom, ali bi se pre moglo reći, da je ovo preventiva, aktivna meditacija,okrepljenje duše, suočavanje sa samim sobom, anti-stres program, program buđenja ljubavi i svetlosti u nama, blagi povetarac u leđa za svako životno pitanje, čišćenje i oslobađanje energetskih blokada, strahova i ograničenja na svim nivoima svesti, povezivanje sa višim dimenzijama, širenje svesti uz pomoć umetnosti... Kada postignemo sklad i ravnotežu na crtežu, unosimo harmoniju, balans i ravnotežu i u svoj život.”

Ima mnogo vrsta fraktalnog crtanja i svakog dana sam metod se proširuje i nastaju novi pravci u ovoj čarobnoj učionici. “Najzahtevniji i najučinkovitiji su dijagnostički i korekcijski fraktali. Preporuka je da se crtaju jednom godišnje, kao aktivna meditacija, za jačanje pažnje i koncentracije, uvođenje reda i harmonije u naš život. Za održavanje crtačke kondicije i lakše prevazilaženje životnih izazova možemo crtati umetničke crteže i sami doprineti metodi, novim izrazima, zatim fraktale na životni zadatak, autoportret duše, fraktal kristalnog uma, fraktalna mandala, partnerski fraktali, ruka zdravlja i drugo”, objašnjava umetnica.

Mnogo ciljeva

Udruženje za umetnost kulturu i turizam FraktalART osnovano u martu 2017. godine. Prepoznatljivo je po svojim volonterskim akcijama, izložbama, likovnim kolonijama, kreativnim radionicama, promocijama knjiga i mnogim drugim aktivnostima. Umrežavanje, osnaživanje i saradnja sa sličnim organizacijama i pojedincima su samo neki od ciljeva na kojima radi FraktalART.

Ljiljana Nestorović - Novi život

Podsećanja radi, o Ljiljani Nestorović „Novi magazin“ je pisao pre nešto više od godinu dana, kada je, nakon 32 godine rada na železnici, hrabro, uz socijalni program, zakoračila u novi život i započela posao koji ispunjava njen životni san.

Nestorovićeva je, kao predsednik Udruženja za umetnost, kulturu i turizam FraktalART iz Beograda glavni stub, svih aktivnosti ove organizacije. Nakon dugogodišnjeg rada na crtanju fraktala stekla je licencu art terapeuta i praktičara fraktalnog crtanja. Autorka je projekata:“Iza zatvorenih očiju“, „Jedna mreža-sto crteža“, „Moj put svile“, „Nacrtaj život po svom“, „Dodaj svetu malo boje“, „Budimo ljubav“, „Festival fraktala“, „Dajmo svima šansu“, „Obuke i odluke 50+“, „Mesto za tebe“, „Eko-art selo“, „Volim ćirilicu-pišem latinicu“, „Tri O-očistimo,oprostimo,osnažimo se“, kao i saradnik ili učesnik učestvuje u izradi i realizaciji mnogih projekata u organizaciji grada i drugih organizacija.

Iza zatvorenih očiju: Čarolija ljubavi

Svetlost, Svesnost i Samilost kriju se Iza zatvorenih očiju. To je ona mala iskra Božanske Ljubavi u nama, koja čeka da je primetimo, da joj se obratimo... I kada zasija u punom sjaju, znamo da smo na pravom putu, svom putu Svetlosti i Svesnosti... Vidimo je samo kada pogledamo duboko u sebe, kada utihnemo, umirimo se, nestanemo u sebi... Fraktale crta upravo ta čarolija Ljubavi sveprisutne i pokazuje nam Put Svetlosti i Put Istine...

Ljiljana Nestorović- FraktalART

Buđenje podsvesti

“Ruke i fina motorika direktno su povezane sa mozgom i kognitivnim funkcijama. Kada zatvorimo oči i počnemo crtati, aktivira se naš unutrašnji vid, podsvest se budi, a ruka počne crtati tok svojih misli, osećanja, blokade i strahove. Potom birajući boje zatvorenim očima, otkrivamo o sebi istine koje smo oduvek znali, ali smo ih zaboravili, zanemarili. Ovi prvi crteži su nam polazna tačka i kao otisak prsta govore nam koliko smo jedinstveni i neponovnjivi. Ušli smo u čarobni svet fraktala. Sada menjajući linije, boje i oblike svesno korigujemo ono što nam smeta i naglašavamo svoje potencijale. Osnažujemo se i pokrećemo autoisceljujuće programe koje smo davno zaboravili. Transformišemo sve negativne pojave u oprost i ljubav”, poručuje Ljiljana Nestorović.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.