Ferhagen: Holandija veruje u evropsku budućnost Srbije

Izvor: Politika, Beta, Tanjug, 16.Dec.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ferhagen: Holandija veruje u evropsku budućnost Srbije

Ministar spoljnih poslova Holandije čestitao na naporima koje Srbija ulaže u saradnju s tribunalom. – Potpisan memorandum o razumevanju između vlada dve zemlje

Holandija čvrsto veruje u evropsku budućnost Srbije, ali je neophodno da Srbija završi saradnju s Haškim tribunalom i uhapsi preostale begunce, izjavio je juče Maksim Ferhagen, ministar spoljnih poslova Holandije, posle razgovora sa Vukom Jeremićem, šefom srpske diplomatije. „Čestitao sam ministru Jeremiću >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na naporima koje Srbija ulaže u saradnji s tribunalom”, rekao je Ferhagen, koji se u toku jučerašnje, jednodnevne posete Beogradu sastao i sa Borisom Tadićem, predsednikom Srbije, zatim Božidarom Đelićem, potpredsednikom Vlade Srbije zaduženim za evropske integracije, ali i sa predstavnicima civilnog sektora.

Na konferenciji za novinare nakon susreta sa Jeremićem Ferhagen je, kako su prenele agencije, rekao da će Holandija „ostati stroga i pravična” kada je reč o ispunjavanju standarda za približavanje Srbije EU, ali i da će Srbiji pružiti pomoć „u finansijskom i političkom smislu”.

„Ferhagenu sam preneo uverenje da sledeći izveštaj Bramerca može biti samo bolji nego ovaj poslednji. To znači da ćemo raditi na tome da više ne bude begunaca koji su na slobodi”, rekao je ministar Jeremić. On je naveo i da je bilo reči i o bilateralnim odnosima, ocenivši da „postoji prostor za njihovo unapređenje”. Holandija jedan od najznačajnijih stranih investitora u Srbiji, a srpski ministar je izrazio nadu da će biti još investicija iz te zemlje.

„Nastavićemo da pomažemo Srbiju da stvori dobru poslovnu klimu. Očekujemo da Srbija ispuni sve postavljene standarde, a mi ćemo pružiti ekonomsku i političku pomoć”, dodao je Ferhagen.

Holandski ministar je sa potpredsednikom Đelićem potpisao memorandum o razumevanju između vlada dve zemlje. Memorandum ima za cilj pružanje podrške Srbiji u pogledu ispunjavanja zahteva za potrebe budućeg članstva u EU, navodi se u saopštenju iz Đelićevog kabineta.

„Mislim da će poseta g. Ferhagena pokazati da se odnosi između Holandije i Srbije ni na koji način ne mogu svesti na pitanje Haga”, izjavio je za „Politiku” potpredsednik Đelić. „Činjenica da je Srbija dobila jednoglasnu podršku Evrope za primenu trgovinskog sporazuma ni na koji način ne znači da osećamo manju obavezu. Naprotiv, osećamo još veći pritisak, koji proizlazi iz te podrške, da se dovrši ta saradnja”, rekao je Đelić.

„Ono što mi želimo da uradimo jeste da produbimo te bilateralne odnose, za koje verujemo da imaju veliki kapacitet”, kaže vicepremijer i dodaje da se u Srbiji malo zna da je Holandija, sa 16 miliona stanovnika, jedan od deset najvećih izvoznika u svetu. „U toj konkurentnoj privredi, s jedne strane, i ultrakonkurentnoj poljoprivredi, s druge strane, imamo mnogo mogućnosti.”

Tanja Miščević, profesorka Fakulteta političkih nauka i bivša direktorka vladine kancelarije za evropske integracije, kaže da „Holandiju treba posmatrati kao državu koja je jedan od osnivača procesa evropske integracije, koja je svoje vrednosti unela u ovaj proces i koja je, zbog toga, država za koju smo mi kao potencijalni kandidat, a nadam se, u jednom momentu, i kandidat za članstvo u EU, posebno zainteresovani”.

Milan Pajević, savetnik ISAK fonda, rekao je za naš list da je puno vremena potrošeno na pitanje da li će Holandija pristati da se odmrzne SSP, a da je bila zapostavljena bilateralna dimenzija, „koja bi mogla da se znatno unapredi i da doprinese boljem razumevanju između dve zemlje”. „Holandija nije protiv toga da Srbija uđe u EU, nego samo insistira na ispunjenju svih uslova. Jeste to tvrd pristup, ali je vrlo principijelan”, kaže Pajević i dodaje da taj stav „mora da se prihvati kao takav”.

B. Čpajak

-----------------------------------------------------------

Tadić: Poboljšani bilateralni odnosi Srbije i Holandije

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je juče sa ministrom inostranih poslova Holandije Maksimom Ferhagenom o bilateralnim odnosima, evropskim integracijama Srbije i saradnji Srbije s Haškim tribunalom, saopšteno je iz njegovog kabineta. Tadić je ocenio da su bilateralni odnosi Srbije i Holandije poboljšani i da postoji dosta prostora da se oni ojačaju, posebno u ekonomskoj sferi.

Tadić je, kako se kaže u saopštenju, naglasio da će Srbija nastaviti da čini sve da pronađe, uhapsi i u Hag prebaci preostalu dvojicu optuženika, prenela je pres-služba predsednika Srbije.

Tadić i Ferhagen razgovarali su o evropskim integracijama Srbije, s posebnim osvrtom da sve zemlje zapadnog Balkana treba da uđu u Evropsku uniju. Predsednik Srbije je istakao da će Srbija podneti kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji u najpogodnijem trenutku.

Sastanku predsednika Tadića sa ministrom Ferhagenom prisustvovali su potpredsednik Vlade Republike Srbije Božidar Đelić i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Tanjug

-----------------------------------------------------------

Dačić: Velika prekretnica u odnosima dve zemlje

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je da poseta ministra inostranih poslova Holandije Maksima Ferhagena Srbiji predstavlja veliku prekretnicu u političkim odnosima dve države.

Podsetivši da je poseta holandskog zvaničnika Srbiji, do koje je trebalo da dođe u julu, bila otkazana, Dačić je istakao da boravak Ferhagena u Beogradu pokazuje da je u međuvremenu naša zemlja napravila nekoliko koraka napred u evropskim integracijama. Upitan o haškim optuženicima Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću, on je ponovio da Srbija želi da „stavi tačku na priču s Haškim tribunalom”, dodavši da je u tim policijskim i bezbednosnim pitanjima „veoma relativna kategorija kada će se to desiti”. „Važna je spremnost Srbije i činjenje Srbije koja preduzima sve što je u njenoj moći (da završi saradnju s Haškim tribunalom)”, istakao je Dačić.

Tanjug

-----------------------------------------------------------

Saradnja u politici prema mladima

Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković i ministar inostranih poslova Holandije Maksim Ferhagen potpisali su zajedničku izjavu o unapređenju politike prema mladima.

Ministarka Samardžić-Marković je izrazila zadovoljstvo zbog toga što je Holandija prepoznala značaj ulaganja u mlade i putem svoje ambasade odlučila da određena sredstva opredeli za „razvoj (takve) politike na lokalu”.

U saopštenju se navodi i da je ministarka istakla kako su mladi u Srbiji veoma zainteresovani za sticanje obrazovanja u Holandiji i da je s tim u vezi Fond za mlade talente ove godine dodelio 10 stipendija za studiranje u toj zemlji.

Ministar Ferhagen je naglasio da sporazum vodi izgradnji mostova između dve zemlje kao i da stvara put za nove mogućnosti za zajedničke projekte i aktivnosti mladih.

Beta

[objavljeno: 17/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.