Farmeri u žutim prslucima blokirali saobraćaj u Varšavi

Izvor: B92, 12.Dec.2018, 22:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Farmeri u žutim prslucima blokirali saobraćaj u Varšavi

Varšava -- Farmeri koji protestuju u Poljskoj blokirali su glavnu saobraćajnicu u Varšavi i obećavaju da će ostati tu dok premijer ne pristane da sasluša njihove probleme.

Oni nose žute prsluke slične onima koje imaju demonstranti u Francuskoj, prenosi AP.

Desetine farmera spontano se okupilo rano jutros na autoputu i oni su, blokirajući saobraćaj na nekoliko sati, izazvali kilometarske kolone istočno od prestonice.

Do popodneva vlasti su uspele >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ih ubede da se raziđu.

Farmeri imaju više pritužbi, jedna od njih se odnosi na izostanak državne naknade za gubitak izazvan uništavanjem svinja na koji su bili primorani kako bi se sprečilo širenje afričke svinjske kuge.

Oni kažu i da se protive uvozu stranih proizvoda, uključujući i one iz Ukrajine, za koje naglašavaju da spuštaju cene njihovih proizvoda, prenosi agencija.

Oni traže da vlada zahteva da prehrambeni proizvodi obavezno budu označeni zemljom porekla. Ministar poljoprivrede Jan Krištov Ardanovski obratio se demonstrantima i rekao da ga je poslao premijer Mateuš Moravjecki da odgovori na njihove zahteve.

"Ja sam jedan od vas i postao sam ministar da bih rešio vaše probleme", izjavio je Ardanovski, inače bivši uzgajivač svinja.

On je dodao kako je veći broj njihovih zahteva već ispunjen uključujući i označavanje zemlje porekla na prehrambenim proizvodima.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Farmeri u žutim prslucima blokirali saobraćaj u Varšavi

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Dec.2018

VARŠAVA - Farmeri koji protestuju u Poljskoj blokirali su danas glavnu saobraćajnicu u Varšavi i obećavaju da će ostati tu dok premijer ne pristane da sasluša njihove probleme.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.