Jan Fabr zvanično otvorio 51. Bitef festival

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2017, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jan Fabr zvanično otvorio 51. Bitef festival

Lepota, čak i kada stvara konfuziju i subverzivnost, uvek donosi poruku pomirenja. Sa tim poklonom otvaram 51. Bitef festival. Dobrodošli iz svih krajeva sveta. Srećno! poručio je večeras u Sava Centru proslavljeni belgijski reditelj Jan Fabr, uoči početka svoje 24-časovne predstave "Olimp: U slavu tragedije".

Publika u velikoj sali Sava Centra samo je čula Fabrov glas, s obzirom da je odlučeno da se niko pre izvođača ne pojavljuje na sceni.

Nakon Berlina, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Jerusalima, Atine, Avinjona, ekskluzivno u Beogradu publika ima priliku da prisustvuje pozorišnom spektaklu u kome 27 izvođača 24 sata gotovo neprestano igra - probijajući sve limite ljudske psihofizičke izdrživosti.

Predstava traje puna 24 sata, a zasniva se na celokupnoj grčkoj mitologiji, onako kako je ona artikulisana u Homerovim epovima i tragedijama Eshila, Sofokla i Euripida.

"Olimp" dolazi u Beograd sa epitetom jednog od najznačajnijih scenskih dela ostvarenih na početku 21. veka, a ugledni belgijski kritičar Fredi Dekreuz izjavio je da će se istorija pozorišta odsad deliti na period pre i posle Fabrove predstave.

Pri ulasku u Sava Centar publika će menjati svoje ulaznice za narukvice sa kojima će se slobodno kretati i koristiti sadržaje koje su Bitef, njegovi sponzori i partneri obezbedili za odmor i rekreaciju: Sleeping zonu, Food zonu, Bitef biblioteku...

Gledaoci će moći u foajeu SC da se odmaraju, spavaju, da uživaju u isceljujućim zvucima muzike, da rade jogu tokom jutarnjeg buđenja u relaks-kreativnom programu "Sensa zone", pošalju hitne mejlove u Biznis kutku, napune telefone i "uhvate" wifi u MTS kutku ili čitaju tragedije na tabletu.

Predstava na Bitef dolazi sa epitetom jednog od najznačajnijih scenskih dela ostvarenih na početku 21. veka, a ugledni belgijski kritičar Fredi Dekreuz izjavio je da će se istorija pozorišta od sada deliti na period pre i posle predstave "Olimp".

Pre Beograda bila je, usled svoje velike organizacione i finansijske zahtevnosti, samo na nekoliko gostovanja i to u najvećim svetskim pozorišnim centrima.

Predstava ima strukturu koncerta na kom se, bez posebne dramaturške logike i razvoja, nižu scene zasnovane na celokupnoj antičkoj mitskoj građi, kako na onoj obrađenoj u Homerovim epovima, tako i na onoj koju su artikulisala trojica velikih grčkih tragičara Eshil, Sofokle i Euripid.

Fabrovo delo je izrazito dionizijske prirode, u tim zasebnim scenskim celinama smenjuju se halucinantni prizori ekstaze, telesnog iznurivanja, orgija, najuzvišenije poezije, ali prevashodno krajnje uzbudljive vizuelne i duhovne lepote i slobode, te snage i radosti života.

Tu je reč o čovečanstvu i rođenju tragedije u svojoj elementarnoj formi: sakaćenje, razvrat, pročišćenje.

Fabr razotkriva nesavršenost likova grčkih tragedija, sve dok ne ostanu u dronjcima, skrhani nasiljem, homerovskim smehom i ekstazom.

Olimp nije modernizovana verzija grčke tragedije, već ispitivanje nemogućnosti da se prikaže ono što nas sakati, a potom pročišćava.

Uz samu tragediju, važnu ulogu igra i vreme i Fabr intenzivira sadašnji trenutak, to pozorišno večito ovde i sada, čineći to u vrtlogu slika koje gledaoca uvlače u drugačiji model iskustva vremena, u neku vrstu vremenskog lavirinta.

Fabr na scenu izvodi četiri generacije i 27 izvođača, čiji je govor prožet oklevanjem, tišinom i samrtnim ropcem.

Izvođači plešu i kreću se gonjeni nekom nemom unutarnjom silom, na sceni se i bude i spavaju, a Fabr gradi svoje prizore od njihovih ukradenih snova, čineći to 24 sata bez prestanka i kao rezultat stvara omaž uzvišenoj lepoti svojih izvođača.

Ovo će biti Fabrovo treće gostovanje na Bitefu - prvi put se predstavio 1984. godine na 18. Bitefu sa predstavom "Moć pozorišnih ludosti" koja je osvojila Gran pri "Mira Trailović", da bi 2011. godine otvorio 45. Bitef svojom spektakularnom predstavom "Prometej pejzaž II".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.