FRANCUSKA POVLAČI SVOJE VOJNIKE : Makron ne priznaje poraz, za sve optužuje Rusiju!

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Feb.2022, 21:58

FRANCUSKA POVLAČI SVOJE VOJNIKE : Makron ne priznaje poraz, za sve optužuje Rusiju!

Francuska je doživela novi veliki krah

Francuska povlači svoje vojnike iz Malija posle decenije borbe protiv džihadista, dok Makron negira da je misija bila "neuspešna" i za sve optužuje dogovor između hunte i "grabežljivih ruskih plaćenika". Francuska je danas objavila da više neće imati trupe u Maliju do leta posle decenijske kampanje borbe protiv džihadista u zapadnoj Africi.

Francuske vlasti donele su odluku usred tenzija sa vladajućom vojnom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << huntom Malija, za koju predsednik Emanuel Makron sumnja da je postigla dogovor sa ruskom plaćeničkom grupom. Makron je danas najoštrije osudio plaćeničku grupu Vagner, čiji je navodni dolazak u zapadnu Afriku razbesneo Pariz i predstavlja ključni faktor u odluci da se povuče 2.400 francuskih vojnika posle devetogodišnjeg razmeštanja.

Makron je rekao da Vagner "stiže u Mali sa grabežljivim namerama, ali zašto?" Zato što ih hunta koja je na vlasti posle dva državna udara smatra najboljim partnerima koji mogu da zaštite njihovu vlast, a ne da se bore protiv terorizma. Evropske diplomate strahuju da bi izlazak trupa iz Malija - epicentra nasilja u regionu Sahela i uporišta Al Kaide i Islamske države - mogao da pogorša nasilje i podstakne migraciju stanovništva.

Američki zvaničnici su u međuvremenu rekli da će se broj "ruskih plaćenika" u Maliju verovatno povećati čim se Francuska povuče. Na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj danas u Parizu zajedno sa predsednicima Gane i Senegala, Makron je rekao da je Vagner ranije bio kriv za "uzimanje resursa koji bi trebalo da pripadnu libijskom narodu" posle njihovog raspoređivanja u Libiji.

On je takođe naveo da je grupa odgovorna za "užasna zlostavljanja civilnog stanovništva" u Centralnoafričkoj Republici. U Maliju su "u suštini bili tu da obezbede sopstvene poslovne interese i zaštite samu huntu", dodao je Makron, pozivajući čelnike Malija da objasne kako plaćaju tajnu organizaciju koju je navodno osnovao oligarh Jevgenij Prigožin.

Stiven Taunsend, šef američke komande za Afriku, rekao je ranije ovog meseca da veruje da Mali plaća Vagneru 10 miliona dolara mesečno, delom u zlatu i dragom kamenju. Vojni vladari Malija, koji su preuzeli vlast 2020. godine,  negirali su bilo kakav takav dogovor, ali Makron je rekao da je ruska grupa rasporedila "oko 800" boraca u zemlji bez izlaza na more koja je dom rastućih grupa Al Kaide i Islamske države. Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas rekao je da je Vagner "efikasno bio u krevetu sa huntom", prenosi "Dejli mejl".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.