FR napada sa De Gola, ID traži spas pod zemljom

Izvor: B92, 23.Nov.2015, 19:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FR napada sa "De Gola", ID traži spas pod zemljom

Francuska je danas izvela prve napade na Islamsku državu avionima s nosača "Šarl de Gol", rekli su vojni izvori, a preneo je BBC.

Sa 26 aviona na tom nosaču je utrostručen kapacitet francuske vojske u napadima na Islamsku državu.

Prvo su bombardovani položaji Islamske države u Iraku, a posle nekoliko časova i u Siriji.

"Misiju su izvela dva aviona vazduhoplovnih snaga 'miraž 2000'", kaže se u saopštenju francuskog ministarstva odbrane i dodaje da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su im se istovremeno pridružila i četiri aviona "rafael".

Ministarstvo je dodalo da su avioni gadjali Raku, sirijski grad koji džihdisti smatraju svojom prestonicom.

Prema navodima francuskih medija, očekuje se da borbena misija "Šarl de Gola" potraje najmanje četiri meseca, sa mogućnošću da bude produžena.

Na nosaču se nalazi nekoliko desetina različitih borbenih aviona, a posadu čiji oko 1.900 mornara, pilota i mehaničara.

Francuska je posle terorističkih napada u Parizu svoj jedini nosač aviona, koji pokreću dva nuklearna reaktora, poslala u istočno Sredozemlje da pomogne u napadima na Islamsku državu.

Rusija je prošle nedelje najavila da će njena raketna krstarica, koja se nalazi u Sredozemnom moru, sarađivati s francuskim nosačem aviona "Šarl de Gol".

Ruske vazdušne snage uništile su najveće skladište nafte i naftnu rafineriju u Raki, saopštio je portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Osim toga, kako navodi, u poslednja dva dana Rusije je izvela 141 udar na 472 mete terorista u Siriji.

On je naglasio da su džihadisti pretrpeli velike gubitke i da mnogi dezertiraju.

"Independent" javlja da su džihadisti ID počeli intenzivno da rade na postavljanju odbrane oko svog uporišta Rake u Siriji, budući da strahuju da bi zapadne sile uskoro mogle da izvedu najjači napad dosad.

Francuska je već udvostručila svoje napade na Raku nakon pokolja u Parizu, a na sličan potez se spremaju i Britanci.

Islamisti užurbano grade bunkere oko grada i podzemne tunele ispod njega, a navodno su onesposobili i pristup internetu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.