FPO se nudi Kurcu - da li će se formirati tirkizno-plava koalicija?

Izvor: B92, 18.Dec.2019, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FPO se nudi Kurcu - da li će se formirati "tirkizno-plava" koalicija?

Beč -- Lider FPO Norbert Hofer ponudio se mandataru za sastavljanje nove vlade Austrije šefu OVP Sebastijanu Kurcu za ponovno uspostavljanje "tirkizno-plave" koalicije

Lider Slobodarske partije Austrije, koji je posle izbora, nakon teškog poraza njegove partije tvrdio da slobodarci odlaze u opoziciju, za televiziju "Oe24", preneo je da je ipak spreman za ulazak u vladu, ukoliko šef Narodne partije Kurc ne uspe da se dogovori sa Zelenima.

On je kazao da je čak spreman >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da ispuni najvažniji uslov Kurca, a to je da odustane od zahteva da Herbert Kikl, šef poslaničkog kluba FPO, ponovo bude ministar unutrašnjih poslova.

Hofer je istakao da je pre dve nedelje imao razgovor u četiri oka sa Kurcom i da mu je tada preneo ponudu sastavljanje vlade bez Kikla.

Ukoliko Kurc prihvati ponudu FPO, prema njegovim rečima, Kikl bi ostao šef poslaničkog kluba slobodaraca, zadužen za primenu koalicionog sporazuma.

OVP je, nakon raspada protekle vlade sa FPO, usled korupcionaške afere "Ibica", jasno stavila do znanja da je bilo kakva saradnja sa FPO moguća samo bez Kikla u novoj vladi.

Inače Kikl je nedavno u izjavi austrijskoj državnoj televiziji ORF kritikovao veze FPO sa Rusijom i Balkanom, koje je podržavao Hofer.

Hofer je ocenio da je ova godina bila sudbinska za FPO.

"Nikada ne bih ni pomislio da će se tako odvijati godina", rekao je on povodom afere "Ibica", koja je dovela do značajnog pada popularnosti stranke.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

FPO se nudi Kurcu za novu vladu

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Dec.2019

BEČ - Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Norbert Hofer ponudio se mandataru za sastavljanje nove austrijske vlade, šefu Narodne partije (OVP) Sebastijanu Kurcu za ponovno uspostavljanje "tirkizno-plave" koalicije.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.