FOTOGRAFIJE ŠOKIRALE SRBIJU: Bolesna deca VEZANA ZA KREVETE, evo šta na to KAŽU STRUČNJACI (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Nov.2019, 02:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTOGRAFIJE ŠOKIRALE SRBIJU: Bolesna deca VEZANA ZA KREVETE, evo šta na to KAŽU STRUČNJACI (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

Pre dva dana ceo region potresle su slike iz Zavoda Pazarić u kojem su deca i štićenici vezani i tako provode veći deo dana i celu noć.

Iz Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne dece i omladine Pazarić osvanule su potresne fotografije na kojima se vidi kako su deca vezana za nameštaj i radijatore, nekima su ruke vezane iza leđa, a mnogi u ovakvim položajima provode veći deo dana i celu noć te su zbog takvog tretmana kod njih zabeležene fizičke povrede i pogoršano >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << psihičko stanje.

Nakon ovih fotografija koje su potresle region, danas su na redovnoj sednici Vlade Federacije BIH na inicijativu ministra rada i socijalne politike Vesna Drljače, smenjeni Upravni i Nadzorni odbor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne dece i omladine Pazarić.

Ovim povodom za medije su govorili iz Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević", koji su objasnili koja to zdravstvena stanja opravdavaju da pacijent bude vezan.

Today is World Children’s Day and these are the photos taken in Public Institution Pazaric near Sarajevo. | Minuette Mima Macon  https://t.co/v4EWOsefJ8 pic.twitter.com/ydDnfQM3nL

— Eve Reiland | #AutisticAndProud (@BadassActivist) November 21, 2019

+

V.d. direktora Klinike, Doc. dr Ivana Stašević Karličić je objasnila koja su to stanja:

- Pod fizičkim sputavanjem se podrazumeva sputavanje, odnosno ograničavanje slobode pokreta lica sa mentalnim smetnjama korišćenjem odgovarajuće, odobrene opreme, kako bi se minimizirala mogućnost da pacijent povredi sebe i/ili druge. To je medicinska mera koja se koristi u posebnim slučajevima, isključivo po nalogu lekara i u skladu sa odgovarajućim zakonima i pravilnicima - kaže doc. dr Ivana Stašević Karličić i dodaje:

- Odluka o primeni sputavanja je isključivo klinička odluka i sprovodi se samo ukoliko su ispunjena sva četiri navedena uslova: da lice ima poremećaj koji zahteva lečenje; da je u tom trenutku nesposobno da odgovori na zahteve osoblja da sarađuje; da njegovo ponašanje ukazuje na ozbiljan i neposredan rizik od samopovređivanja ili povređivanja drugih i da manje restriktivne metode nisu dale rezultate ili da ih nije bilo moguće sprovesti. Takođe, mera traje samo dotle dok postoji neposredna opasnost od ozbiljnog samopovređivanja i/ili povređivanja drugih. Primenu mere određuju stručni standard i Zakon o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama - zaključila je v.d. direktora Klinike Laza Lazarević.

WARNING: DISTURBING CONTENT

Latest update from Bosnia: a facility in Pazarić is TYING DOWN MENTALLY ILL CHILDREN TO FURNITURE AND RADIATORS, and our government says that THEY DON'T SEE A PROBLEM WITH THAT#SaveTheChildrenPazaric pic.twitter.com/cSaJ2uRrn0

— Azra (@Azra2371) November 21, 2019

Zakon o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama pored ostalih članova ima i član o zaštiti dostojanstva i objašnjenje pojma fizičko sputavanje i izolacija:

Član 5. Svako lice sa mentalnim smetnjama ima pravo na humani tretman, uz puno poštovanje njegovog dostojanstva.

Član 6. Zabranjeno je svako zlostavljanje, zanemarivanje, eksploatacija, zloupotreba ili ponižavajuće postupanje prema licu sa mentalnim smetnjama.

Član 46. Fizičko sputavanje i izolacija lica sa mentalnim smetnjama koje je smešteno u psihijatrijsku ustanovu, primeniće se, izuzetno, kada je to jedino sredstvo da se to lice spreči da svojim ponašanjem ozbiljno ugrozi sopstveni život i bezbednost ili život i bezbednost drugih lica. Pre nego što primeni fizičko sputavanje i izolaciju iz stava 1. ovog člana, psihijatar će upozoriti to lice da će se preduzeti mere njegovog fizičkog sputavanja i izolacije.

Član 47. Fizičko sputavanje i izolacija iz člana 46. ovog zakona primeniće se isključivo u meri i na način prekopotreban radi otklanjanja opasnosti izazvane postupcima lica sa mentalnim smetnjama.

Ove mere mogu da traju samo onoliko vremena koliko je potrebno da se ostvari svrha iz stava 1. ovog člana.

Član 48. Primena fizičkog sputavanja i izolacije lica sa mentalnim smetnjama dozvoljena je u psihijatrijskim ustanovama koje imaju obezbeđene sve uslove za njenu primenu.

Podsetimo, građani Sarajeva ponovo su se danas okupili ispred zgrade Vlade Federacije BiH na protestu na kojem traže rešenje problema u Zavodu za osobe ometene u razvoju u Pazariću.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.