FOTO: Izložba parfemskih bočica u Novom Sadu, među njima i Titove

Izvor: Radio 021, 08.Nov.2015, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Izložba parfemskih bočica u Novom Sadu, među njima i Titove

U Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada ove sedmice je otvorena izložba "Glamur u bočicama" na kojoj su predstavljeni brojni primerci parfema, od rimskog perioda pa do najsavremenijih dizajniranih i retkih bočica.

Posetioci su imali priliku da se upoznaju sa istorijatom parfema, da saznaju koje su od ovih mirisa koristile poznate ličnosti, kao i da pročitaju šta su o njima imali da kažu velikani svetske scene, poput Odri Hepburn, Merlin Monro, Grejs Keli i mnogih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << drugih.

Olja Maglovski, kustos istoričar i jedan od autora, kazala je da su tokom pripreme izložbe otkrivali ne samo kako su živeli obični ljudi, nego i domaći vladari.

"Za ovu priliku Muzej istorije Jugoslavije iz Beograda pozajmio je parfemske bočice Josipa Broza Tita. Princeza Jelisaveta Karađorđević ustupila je Muzeju grada Novog Sada sopstvene parfeme. Među njima se nalazi i 'Daum' u svojoj čuvenoj Lalique bočici koji predstavlja poklon jordanske kraljice Ranije. Izloženo je oko 2.000 eksponata", rekla je Maglovska.

Ekskluzivno je prikazano blago Viminacijumskih arheoloških nalazišta, staklene bočice za kozmetičko-farmaceutske preparate iz perioda od kraja 1. do 4. veka. Viminacijum je bio glavni grad rimske provincije Gornje Mezije.

Posebno interesovanje izazvala je bočica od nekoliko milimetara koja se nalazi ispod lupe preko koje može da se pogleda izbliza. Radi se o parfemu koji su nekada stari Rimljani nosili oko vrata.

Prikazan je samo mali deo od više od 2.000 staklenih posuda koje su nađene na teritoriji Srbije, a potiču iz rimskog perioda.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Albreht Direr i njegovi savremenici od 13. novembra u Galeriji Matice srpske

Izvor: Lepota i zdravlje, 09.Nov.2015, 11:57

Međunarodna izložba grafika čuvenog umetnika Albrehta Direra i njegovih savremenika iz zbirki Istočnoslovačkog muzeja iz Košica (Slovačka), koja je do sada predstavljena u više od deset gradova Evrope, nakon Beograda će biti svečano otvorena u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu 13. novembra...

Nastavak na Lepota i zdravlje...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.