FHP podneo krivičnu prijavu za ubistvo hrvatske porodice kod Šida 1992.

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Okt.2018, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FHP podneo krivičnu prijavu za ubistvo hrvatske porodice kod Šida 1992.

Fond za humanitarno pravo (FHP) saopštio je danas da je Tužilaštvu za ratne zločine (TRZ) Srbije podneo krivičnu prijavu protiv nekoliko nepoznatih počinilaca, zbog ubistva tri člana porodice Matijević u aprilu 1992. godine u Kukujevcima, u opštini Šid.

"U kasnim večernjim satima 20. aprila 1992. godine nekoliko NN osoba je ušlo u dvorište hrvatske porodice Matijević u Kukujevcima. Iz kuće su izveli Anu, Joza i njihovog maloletnog sina Franju Matijevića i odvezli >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ih u nepoznatom pravcu. Nekoliko godina kasnije, njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani sa groblja u Mohovu (opština Ilok, Hrvatska). Do danas, za ovaj zločin pred sudovima u Srbiji niko nije odgovarao", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da ubistvo članova porodice Matijević nije jedino ubistvo koje je počinjeno nad Hrvatima u Kukujevcima i posetio na slučaj ubistva porodice Oskomić.

"Za ovaj zločin Okružni sud u Sremskoj Mitrovici je 1996. godine osudio Gorana Vukovića na kaznu zatvora od 15 godina, Pavla Draškovića na 10 godina zatvora i Milana Nikolića na zatvorsku kaznu od tri godine i šest meseci", piše u saopštenju.

FHP je naveo da su ubistva članova porodice Matijević i Oskomić deo serije etnički motivisanih zločina, usmerenih prema žiteljima Vojvodine hrvatske nacionalnosti, u periodu od 1991. do 1993. godine.

"U jedinom sudskom postupku za ove zločine, koji je vođen pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove u Hagu, predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj osuđen je na 10 godina zatvora zbog, između ostalog, progona hrvatskog stanovništva u Hrtkovcima", piše u saopštenju.

FHP je dodao da TRZ mora da istraži navode i o drugim zločinima koji su počinjeni nad Hrvatima iz Vojvodine početkom '90-tih godina 20. veka.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

FHP podneo prijavu za ubistvo hrvatske porodice kod Šida 1992.

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Okt.2018

Fond za humanitarno pravo (FHP) saopštio je u sredu da je Tužilaštvu za ratne zločine (TRZ) Srbije podneo krivičnu prijavu protiv nekoliko nepoznatih počinilaca, zbog ubistva tri člana porodice Matijević u aprilu 1992. godine u Kukujevcima, u opštini Šid. "U kasnim večernjim satima 20. aprila...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.