FH: Srbija je delimično slobodna; Brnabićeva: Ne slažem se

Izvor: B92, 06.Feb.2019, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FH: Srbija je delimično slobodna; Brnabićeva: Ne slažem se

Srbija je pala iz grupe slobodnih zemalja u grupu delimično slobodnih zemalja na skali osnovnih sloboda.

To je objavila organizacija Fridom haus u svom novom izveštaju "Sloboda u svetu 2019" u utorak, a u sredu je stigla reakcija premijerke Ane Brnabić.

Kako se navodi u izveštaju, Srbija se u odnosu na prošlu godinu pogoršala za šest poena u uslovima političkih prava i građanskih sloboda i ove godine ima 67 poena i svrstava se u grupu zemalja koje su imale najveće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gubitke u jednoj godini.

U godišnjem izveštaju procenjuje se stanje sloboda u 195 zemalja i 14 teritorija tokom 2018. godine, a zemlje se ocenjuju na skali do 100 poena, i zatim svrstavaju u opšti status kao slobodne, delimično slobodne ili neslobodne.

“Status Srbije je pao sa slobodnog na delimično slobodan zbog pogoršanja u održavanju slobodnih izbora, nastavljenih pokušaja vlade i vlastima bliskih medija da podrivaju nezavisne novinare kroz pravno uznemiravanje i kampanje blaćenja i de fakto akumulaciji izvršnih ovlaščenja predsednika Aleksandra Vučića koje je u suprotnosti sa njegovom ustavnom ulogom”, navodi se u izveštaju.

U delu izveštaja o Balkanu navodi se da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Crne Gore Milo Đukanović "nastavljaju da učvršćuju svoju državnu moć oko sebe i svojih klika, podrivajući osnovne standarde dobre vladavine i prevazilazeći njima dodeljene ustavne uloge".

“Antidemokratske vođe u centralnoj Evropi i na Balkanu, uključujući one koji su drsko učvrstili vlast van ustavnih ograničenja, nastavljaju da podrivaju institucije koje štite slobode izražavanja i udruživanja i vladavinu prava”, navodi se u izveštaju.

Pored Srbije i Mađarska je prešla iz slobodne u delomično slobodnu zemlju zbog napada premijera Viktora Orbana i njegove stranke Fides na demokratske institucije.

U Evropi od 625 miliona ljudi, 83 odsto živi u slobodnim zemljama, četiri odsto u delimično slobodnim, a 13 odsto u neslobodnim.

Kao delomično slobodne su označene Srbija, BiH, Crna Gora, Albanija, Makedonija, Kosovo, Mađarska, Moldavija i Ukrajina, a kao neslobodne Rusija i Belorusija. Sve ostale države u Evropi imaju status slobodnih.

U 2018. godini sloboda u svetu zabeležila je pad 13. godinu zaredom. Pad je obuhvatio razne zemlje u svakom regionu - od dugogodišnjih demokratija kao što su SAD do učvršćenih autoritarnih režima kao što su Kina i Rusija, navodi se u uvodnom delu izveštaja.

U periodu između 2005. i 2018. udeo zemalja koje nisu slobodne porastao je na 26 odsto, a onih koje su slobodne je pao na 44 odsto.

Opšti pad u slobodi je i dalje mali u poređenju sa napretkom ostvarenim tokom 20. veka, ali je shema stalna i zloslutna, i ukazuje da je demokratija u opadanju.

Premijerka Ana Brnabić smatra da je izveštaj “Fridom house”, u kome se navodi da je Srbija delimično slobodna zemlja, nedovoljno objektivan i da se bavi nekim percepcijama sa kojima se ona ne bi složila.

Brnabićeva je novinarima rekla da to ne znači da je taj izveštaj za nju irelevatan i poručila da će se njime baviti kako bi se stvari u Srbiji unapredile.

“Što se tiče izveštaja ja moram da kažem da ću detaljno da pročitam, on je za mene relevatan kao i ostali izveštaji”, rekla je premijerka.

Ona je rekla da se pak sa tim izveštajem ne slaže, navodeći da ne oseća da živimo u delimično slobodnoj zemlji već da, kako kaže, živimo u slobodnijoj zemlji nego pre nekoliko godina.

Sloboda je, kaže, kada vlada brine o građanima, pokazujemo im da je na usluzi i oslobađa njihovo vreme da oni rade neke druge stvari.

Savez za Srbiju ocenio je da je pad Srbije iz grupe slobodnih u grupu "delimično slobodnih" zemalja, po rezultatima istraživanja organizacije Fridom haus, "još jedan u moru dokaza da je režim Aleksandra Vučića autoritaran".

Pozivajući se na istraživanje koje se bavi fundamentalnim slobodama u 195 država, Savez je u saopštenju naveo da je Srbija smeštena u grupu "delimično slobodnih država" sa Crnom Gorom zbog "izbornih neregularnosti, zastrašivanja i negativne kampanje prorežimskih medija i vlade koji pokušavaju da osujete rad nezavisnih novinara".

"Ovo je još jedаn u moru dokаzа dа je režim Aleksаndrа Vučićа аutoritаrаn i to sаdа i svetskoj jаvnosti postаje jаsno. Dok optužuje opoziciju zа nаsilje, nepoštovаnje prаvа i slobodа, vlаst oličenа u jednoumlju Aleksаndrа Vučićа gаsi svаki smisаo institucijаmа, zаstrаšuje medije i nа sve nаčine progoni one koji misle drugаčije i koji se usude dа se ovom bezumlju suprotstаve", naveo je Savez za Srbiju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.