Izvor: Nezavisne Novine, 17.Jul.2018, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski sud: Osuda Rusije zbog "ponižavanja" "Pusi Rajot"

STRAZBUR - Evropski sud za ljudska prava presudio je da su prestroge bile mjere koje je Rusija preduzela 2012. protiv pank grupe "Pusi Rajot" zbog njiihovog protesta u moskovskoj sabornoj crkvi.

Sud u Strazbru je saopštio da su članice grupe tada bile podvrgnute "ponižavajućem tretmanu i prestrogoj presudi", zbog čega je naložio Rusiji da plati 48.760 evra na ime odštete i sudskih troškova.

Sud je u odluci naveo da "prihvata da je reakcija na kršenje pravila >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << ponašanja na mjestu verskog bogosluženja mogla biti opravdana", ali je, kako prenosi Rojters, zaključio da je izuzetno stroga kazna zatvora za to što su "nosile odjeću svjetlih boja, mahale rukama i skakale, koristeći snažan jezik, a da pri tom nije analizirana lirika njihove pjesme niti kontekst njihovog performansa".

U obrazloženju se navodi i da je Rusija prekršila odredbe Konvencije o zabrani nehumanog ili ponižavajućeg tretmana.

"Aktivistkinje su morale da pretrpe poniženje stalne izloženosti u staklenoj kabini, što ih je, kao i obezbjeđenje, sprečavalo da komuniciraju sa svojim advokatima tokom suđenja, a da ih drugi ne čuju", objašnjenje je suda.

Za sada nema reagovaranja iz Rusije na ovu odluku, a sud u Moskvi je juče na 15 dana zatvora osudio četiri članice "Pusi Rajota" zbog toga što su uletjele na teren u lažnim policijskim uniformama tokom finalne utakmice Svjetskog prvenstva u fudbalu.

Inače, odluka suda u Strazburu odnosi se na događaj iz 2012. kada su tri aktivistkinje krivično gonili ruski sudovi zbog toga što su izvele "pank molitvu" u hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, što su učinile u znak protesta protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Dvije članice grupe, Marija Aljohina i Nadežda Tolokonjikova, provele su zbog toga oko dvije godine u zatvoru.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.