Evropska noć istraživača u Nišu – deseta noć, kroz znanje daje moć

Izvor: Megafon.co, 25.Sep.2019, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska noć istraživača u Nišu – deseta noć, kroz znanje daje moć

Jubilarna deseta Evropska noć istraživača pod sloganom “Deseta noć, kroz znanje daje moć“ održaće se u petak, 27. septembra u 29 gradova širom Srbije.
U Nišu će se ova edukativna manifestacija održati od 17 do 22 sata na pet lokacija:
– Oficirskom domu;
Univerzitetskoj biblioteci Nikola Tesla;
Galeriji Sinagoga (od 12 do 17 sati);
– U prostoru Književno memorijalne postavke Stevan Sremac/Branko Miljković;
– U Regionalnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju.
Nauka dostupna široj publici „Glavna ideja popularizacije nauke je da se način komunikacije pojednostavi tako da naučne informacije i značaj nauke postane dostupan što široj populaciji bez obzira na godine, nivo obrazovanja i prethodno znanje. Upravo su istraživači ti koji predstavljaju ključnu vezu u komunikaciji sa javnošću i popularizaciji nauke. Ove godine želimo da vratimo fokus na interdisciplinarnost nauke i na njen značaj u očuvanju kulturnog i prirodnog nasleđa Srbije. U Evropskoj nedelji sporta, koja se poklapa sa “Evropskom noći istraživača“, put do naučnog petka promoviše i značaj sporta koji je više od igre”, rekla je Aleksandra Pavlović, koordinatorka projekta ReFocuS 2.0.
Foto: EU info kutak

U Oficirskom domu biće predstavljene tehnologije 3D štampe, robotike, reverznog inženjerstva, mašinskih simulacija, virtualne i proširene stvarnosti i mašinskog učenja. Uz pomoć interaktivnog modela, posetioci mogu da „otputuju“ do Tesline laboratorije u Long Ajlend-u. Kroz različite multimedijalne prezentacije biće rasvetljen karakter savremene umetnosti koja živi svoju intertekstualnu/transmedijalnu stvarnost. Kroz digitalnu rekonstrukciju Niša, biće prikazana njegova istorija.
Da li je budućnost bezbednija sa matematikom? „Saznaćete i da li je budućnost bezbednija sa matematikom, koje su istine i zablude o korišćenju životinjskih vrsta u alternativnoj medicini, ko su ribe doktori, kako možemo da sačuvamo prirodno nasleđe i kakve su mogućnosti primene pametne meterološke stanice. Upoznaćete se i sa veštačkom paukovom mrežom, bioplastikom, biomaterijalima, aerogelovima i drugim materijalima koji najavljuju budućnost. Oprobaćete se u ulozi detektiva i zavirićete u čarobni svet svetlucavih biljaka. Saznaćete i kako treba „čitati“ periodni sistem elemenata. U Evropskom ćošku ćete se, kroz brošure i priče naših istraživača, upoznati sa Evropskom unijom, načinima mobilnosti istraživača i studenata u Evropi. U Etno kutku saznaćete više o predmetima koji su bili neizostavni deo svakog seoskog domaćinstva s početka 20. veka“, dodaje Aleksandra Pavlović.
Posetiocima izložbe u Univerzitetskoj biblioteci, biće predstavljena moderna tehnologija, koja je dostupna korisnicima biblioteke u svrhe obrazovanja, ali i kreativnosti i zabave. U biblioteci budućnosti ćete videti:
– Kako rade HOLA interaktivni uređaji osetljivi na dodir;
– Kindle uređaji za čitanje elektronskih knjiga;
– Štampači na Brajevom pismu;
– 3D štampači.
– Možete da naučite da programirate na MICRO:BIT mini računarima koristeći program Python.
U prostoru Književno memorijalne postavke Stevan Sremac / Branko Miljković, biće održane dve edukativne radionice za osnovce 7. i 8. razreda pod nazivom Muzejski i književni plakat.
U Galeriji Sinagoga, učenici će praviti ogrlice i minđuše, upoznajući se sa arheološkim zbirkama Narodnog muzeja Niš.

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.