Evropska komisija upozorila Mađarsku zbog migranata na granici sa Srbijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2019, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska komisija upozorila Mađarsku zbog migranata na granici sa Srbijom

Evropska komsija uputila je Mađarskoj zvanično pismo upozorenja zbog ophođenja prema mograntima koji se nalaze u tranzitnoj zoni na granici sa Srbijom.

Komsija se istovremeno obratila i Sudu pravde EU zbog mađarskog zakona kojim se ograničava pravo na podnošenje zahteva za azil u boravak.

Portparolka Evropske komisije Nataša Berto (Bertaud) kaže da je zvanično pismo upozorenja upućeno Mađarskoj zbog nedostavljanja hrane ljudima koji čekaju povratak u tranzitnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zoni na granici između Magarske i Srbije.

"Nalazimo da uslovi tog zadržavanja u mađarskoj zoni tranzita ne poštuju mere propisane EU dekretom o povratku niti Povelju o fundamentalnim pravima EU", poručila je Berto.

Ona je navela da je zoog hitnosti situacije na granici sa Srbijom Budimpešti ostavljeno mesec dana da odgovori na pismo Evropske komisije nankon čega će Komisija odlučivati o daljim koracima u mogućoj prekršajnoj proceduri.

Nataša Berto za Tanjug je potvrdila da je Evropska komisija postupala po "odvojenom slučaju" kada se Evropskom sudu pravde obratila zbog zakona kojim se kriminalizuju aktivnosti za podršku potražiocima azila i dodatno ograničava pravo na azil.

"U julu 2018. godine poslali smo zvanično pismo Mađarskoj zbog tzv "Stop Soroš" zakona koji kriminalizuje aktivnosti i podršku zahtevima za dobijene azila i boravka. Zbog nezadovoljavajućeg odgovora doneli smo još jedno mišljenje u januaru 2019. godine i posle analize odgovora mađartskih vlasti odlučili smo da se obratimo sudu", zaklučuje Berto.

Takozvani "Stop Soroš" zakon ograničava pravo azionata na pomoć prilikom potražnje azila u Mađarskoj, a nazvan je po američkom milijarderu Džordžu Sorošu koga Budimpešta krivi za podršku nelegalnim migracijama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

EK tuži Mađarsku zbog imigranata

Izvor: Blic, 25.Jul.2019

Evropska komisija objavila je danas da je odlučila da tuži Mađarsku Evropskom sudu pravde zbog zakona koji kriminalizuju aktivnosti za podršku tražiocima azila i dodatno ograničavaju pravo na traženje azila.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.