Evropa ima obavezu da ne dopusti da svet sklizne u haos

Izvor: B92, 18.Nov.2018, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Evropa ima obavezu da ne dopusti da svet sklizne u haos"

Emanuel Makron pozvao je Nemačku da zajedno s Francuskom otvori "novu fazu" u izgradnji Evrope kako bi se sprečilo da svet zapadne u haos, već garantuje mir.

"Evropa, kao i nemačko-francuski par, imaju obavezu da ne dopuste da svet sklizne u haos već da mu pomogne na putu mira", rekao je Makron u nemačkom parlamentu.

Predsednik Francuske je dodao da je zbog toga neophodna Evropa "još jača, sa još više suvereniteta".

Makron je pre govora u Bundestagu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << učestvovao na ceremoniji polaganja venaca u nemačkom memorijalnom centru za žrtve rata i diktature.

Makron je bio zajedno s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Frank-Valterom Štajnmajerom u memorijalnom centru u Berlinu u okviru obeležavanja "Dana sećanja na civilne i vojne žrtve ratova i tiranija".

Makron je prvi predsednik Francuske koji je održao govor u nemačkom parlamentu od 2000. godine, kada je to učinio tadašnji desničarski predsednik Žak Širak. Prethodno je to bio 1983. godine socijalista Fransoa Miteran.

Kancelarka Merkel i Makron žele da pokažu ujedinjeni front šest meseci pred izbore u EU.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.