Evropa: U Rusiji obolelo 6.406, u Austriji 169 novozaraženih, u Belgiji početak drugog talasa?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jul.2020, 10:38

Evropa: U Rusiji obolelo 6.406, u Austriji 169 novozaraženih, u Belgiji početak drugog talasa?

U Rusiji je u poslednja 24 sata zabeleženo 6.406 slučajeva korona virusa, čime je ukupan broj obolelih porastao na 759.203 osobe, saopštio je Ruski zdravstveni centar.

Najmanji broj novih slučajeva zabeležen je u regionu Čukotke, prenosi Tass.

Najviše novoobolelih ima u Moskvi - 575, a ukupan broj aktivnih slučajeva je 207.707.

U poslednja 24 sata od virusa kovid-19 preminulo je 186 osoba, ukupno 12.123, a kako je krizni centar naveo stopa smrtnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u toj zemlji je 1,59 odsto.

U Austriji 169 novozaraženih, rekordan broj od popuštanja mera

U Austriji je, u poslednja 24 sata, zabeležen novi rekordni broj novozaraženih, najveći od popuštanja mera, za 40 odsto viši nego prethodnog dana.

Tako je širom zemlje registrovano 169 nova slučaja zaraze korona virusom, a najveći broj u Gornjoj Austriji - 60, zatim slede Beč sa 57 i Donja Austrija sa 38.

Poređenja radi, juče je broj novozaraženih iznosio 114, u sredu 115, u utorak 96, ponedeljak 54.

Trenutno u Austriji ima 1.393 aktivno obolelih, od kojih je 99 hospitalizovano, a 11 na intenzivnoj nezi.

Od početka epidemije korona virusa u Austriji, krajem februara, 19.352 osobe su pozitivno testirane na korona virus, a izlečeno je 17.335.

Ukupno je do sada u Austriji sprovedeno 734.413 testova na korona virus.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober izjasnio se danas za vraćanje obaveze nošenja maski.

"Ako širom zemlje budu brojke rasle onda bi odmah uveli, između ostalog, obavezu nošenja maski", rekao je on.

Inače u Austriji trenutno obaveza za nošenje maski važi u gradskom prevozu, železnici, kao i u apotekama i bolnicama.

Na početku epidemije u Austriji maske su bile obavezne i u prodavnicama, ali je ta obaveza ukinuta u sklopu brojnih popuštanja mera.

Anšober je ukazao da je zemlja trenutno suočena sa regionalnim žarištima, protiv kojih je potrebno boriti se regionalno.

Nemačka klanica koja je bila žarište COVID -19 ponovo radi

Klanica kompanije "Tenis" u nemačkom gradu Reda-Videnbrik, koja je bila žarište epidemije COVID -19, od danas će moći da nastavi pakovanje i preradu mesa, pošto je za taj pogon odobren novi režim zdravstvenih i higijenskih mera.

Za sada je, doduše, reč samo o probnoj fazi rada u novim uslovima, a na posao će se vratiti oko 2.700 zaposlenih, navodi Rojters.

Velika "Tenisova" klanica, u kojoj je odlukom lokalnih vlasti juče ponovno pokrenut pogon za klanje, zatvorena je sredinom juna pošto je oko 1.500 njenih radnika bilo pozitivno na testiranju na korona virus.

Pojava virusa u tom pogonu dovela je do uvođenja karantina za 600.000 stanovnika regiona Gitersloh, smeštenog u nemačkoj saveznoj državi Severna Rajna-Vestfalija, ali je i ta mera sada ukinuta.

U Belgiji početak drugog talasa COVID19

Belgijski epidemiolozi upozoravaju na porast broja novozaraženih virusom COVID19 što nazivaju "početkom drugog talasa" epidemije.

U Belgiji se od početka jula beleži postepeni rast broja novozaraženih. Tokom druge nedelje jula registrovano je u proseku 114,7 novih slučajeva dnevno.

Ove nedelje došlo je do porasta broja zaraženih za 32 procenta što se već navodi kao "ustaljeni trend" rasta.

"Ovo nisu dobre vesti. To je poziv za buđenje. Mesecima nismo imali ovoliko novih infekcija", poručio je belgijski virolog Mark Van Ranst.

On napominje da je u ponedeljak 13. jula bilo je 216 novih slučajeva COVID19 i podseća da je Belgija 15. marta imala 214 novih infekcija kada su uvedene i mere zatvaranja.

Najviše infekcija u jednom danu Belgija je zabeležila 10. aprila kada je registrovano 2319 novih slučajeva.

Najviše umrlih Belgija je imala 12. aprila kada su preminule 343 osobe.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.