Evropa: Nagli porast obolelih u Britaniji i Nemačkoj, u Italiji rast broja zaraženih na nivou iz aprila

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2020, 09:23

Evropa: Nagli porast obolelih u Britaniji i Nemačkoj, u Italiji rast broja zaraženih na nivou iz aprila

U Britaniji danas je registrovan rekordni broj obolelih od kovida-19 - 22.961, neposredno pošto su vlasti saopštile da je zbog problema u tehničkom sistemu bilo grešaka u unošenju podataka testiranja, javlja Rojters.

Agencija navodi da će ovaj slučaj baciti dodatnu sumnju u sposobnost nacionalnog sistema testiranja i praćenja kontakata zaraženih zbog kašnjenja i nepotpunih podataka.

Današnji broj novoobolelih predstavlja dramatičan skok od 12.872 slučajeva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << registrovanih u subotu.

Današnje brojke objavljene su satima pošto je ustanova Javno zdravstvo Engleske ( PHE) objavila da je došlo do tehničkih problema u subotu i nedelju u vezi sa unošenjem podataka.

Tehnički problem, koji je uočen u petak a otklonjen danas, pokazao je da 15.841 slučaj obolelih nije unesen u podatke Nacionalne zdravstvene službe (NHS).

Vlasti su saopštile da su svi testirani dobili rezultate na vreme i da je onima koji su bili pozitivno rečeno da odu u samoizolaciju.

Pogoršana situacija u Parizu

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Parizu i pariskom regionu biće uvedene nove, oštre restriktivne zabrane radi suzbijanja korona virusa.

Uvodi se najviši nivo uzbune zbog kovida-19 koji predviđa dodatne zabrane kao što su zatvaranje barova, a restorani će morati da primene nove sanitarne protokole da bi ostali otvoreni, saopštio je kabinet premijera Žana Kasteksa.

Nova ograničenja koja će biti predstavljena u ponedeljak, stupiće na snagu u utorak i trajaće 15 dana, prenosi Rojters.

Rad od kuće treba da bude prioritet "sada više nego ikad" u Parizu a univerzitetske učionice ne smeju da budu više od pola popunjene, rekao je premijer.

Da bi u gradu bio proglašen nivo najviše uzbune, stopa obolevanja mora da pređe 100 na 100.000 stanovnika među starijom populacijom i 250 na 100.000 stanovnika opšte populacije, odnosno najmanje 30 odsto kreveta na intenzivnoj nezi bude rezervisano za pacijente od korona virusa.

U Francuskoj je registrovano 12.565 novih slučajeva korona virusa, a 893 pacijenta su prethodne nedelje primljena na intenzivnu negu.

Porast broja novoobolelih i u Nemačkoj

Broj novozaraženih kovidom-19 u Nemačkoj porastao je u poslednja 24 sata za 2.279 i sada iznosi ukupno 299.237.

Rojters izveštava da je broj smrtnih ishoda među kovid pacijentima u poslednja 24 sata porastao za dva i da sada iznosi ukupno 9.529.

U Austriji 714 novozaraženih, preminulo četvoro

U Austriji je, u poslednja 24 sata, registrovano 714 novih slučajeva zaraze korona virusom, a umrle su četiri osobe.

Trenutno u Austriji ima 8.746 aktivno obolelih, od kojih je 476 hospitalizovano, a 103 se nalazi na intenzivnoj nezi.

Samo u Beču zabeležno je 249 nova slučaja zaraze, zatim sledi Donja Austrija sa 134 novih infekcija, te Gornja Austrija sa 127.

Vikendom se u Austriji manje testira, tako da su ovi brojevi proizašli iz 12.505 testiranja.

U protekla 24 sata umrle su četiri osobe, pa ukupan broj preminulih dostigao 813.

Od početka epidemije ukupno je 48.188 osoba pozitivno testirano na korona virus, a 38.629 izlečeno.

U Italiji rast zaraženih na nivou iz aprila

Broj zaraženih od kovida-19 u Italiji u poslednja 24 sata je skoro 3.000, što je na nivou iz aprila, kada je u zemlji bio na snazi karantin zbog koronavirusa.  Najviše zaraženih je u tri italijanske regije - Kampanja 401, Lombardija 393, Pijemonte 279. Prema saopštenju Naučnog-tehničkog komiteta vlade, koji prati epidemiološku situaciju, zadnjih sedmica postojano raste i broj preminulih, a juce je od koronavirusa umrlo 27 osoba, broj hospitalizovanih je više od 3.200, a 52.000 zaraženih su u kućnoj izolaciji.

Zabrinutost zbog porasta zaraženih od kovida-19 izrazio je i predsednik države Serđo Matarela, koji je govorio povodom memorijalnog koncerta u čast italijanskog srednjevekovnog pesnika Dantea.

Broj novozarženih nije u vezi sa početkom nastave u školama, izjavila je ministarka za obrazovanje Lučija Azolina, koja je potvrdila da će, za sada, škole nastaviti sa direktnom, to jest nastavom u razredima.

Iz ministarstva unutrašnjih poslova u regije je odaslan circular u kome se sugeriše striktna kontrola zaštitnih mera koje su na snazi, ali se regijama ostavlja da same odluče koje mere će doneti kao zaštitu od širenja kovid-19.

Iz krugova bliskih vladi najavljuje se, za narednu sedmicu, nova vladina mera za kontrolu širenja koronavirusa, a jedna je mogućnost da se na celoj nacionalnoj teritoriji uvede obaveza nošenja maski na otvorenom.

Mere koje donosi vlada u situaciji vanrednog stanja koje je jos na snazi, a uvedeno je zbog pandemije kovida-19, ne podležu odobravanju parlamenta. Neke opozicione partije desnoga centra, pre svega “Frateli d'Italija ” i “ Liga” , protestuju, tvrde da su nove mere nepotrebne i traže “da vlada sluša mišljenje opozicije”.

Bugarska: Dnevni pad broja novozaraženih

Nadležne službe u Bugarskoj su saopštile da su u poslednja 24 sata registrovana 182 nova slučaja kovida-19, što je 58 manje nego dan ranije.

U poslednja 24 sata preminula su još tri kovid pacijenta, pa ukupan broj žrtava korona virusa iznosi 841.

Od početka pandemije u Bugarskoj je potvrđeno 21.518 obolelih, a 1.187 obolelih su lekari, saopštilo je ministarstvo zdravstva Bugarske, preneo je TASS.

Na snazi su mere obaveznog nošenja zaštitnih maski i u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Ove sedmice tri puta rekordan porast novoobolelih u Poljskoj 

Ukupan broj potvrđenih korona slučajeva u Poljskoj premašio je 100.000, a samo u protekloj nedelji dnevni broj novozaraženih tri puta je dostizao rekordne brojeve novih kovid pacijenata.

Iako je u Poljskoj evidentirano 100.000 pacijenata, stopa zaražavanja je značajno ispod proseka u brojnim zapadnoevropskim državama.

Ukupan broj preminulih među kovid pacijentima iznosi 2.630, a u poslednja 24 sata umrlo je 26 pacijenata, dok je dnevni broj novozaraženih nešto ispod 2.000, preneo je Rojters.

Poljska se od četvrtka nalazi na listi za karantin Velike Britanije i Škotske.

U Sloveniji 168 novozaraženih, nema preminulih

U Sloveniji je potvrđeno 168 novih slučajeva korona virusa od 1.940 testiranih.

Broj umrlih ostao je 155, a trenutno je aktivno 2.078 slučajeva infekcije. Hospitalizovan je 101 pacijent, od kojih je 16 na intenzivnoj nezi, prenosi agencija STA podatke slovenačke vlade.

U Sloveniji je od početka epidemije potvrđeno 6.330 slučajeva korona virusa.

U Mađarskoj zabeležen pad novoobolelih

Posle nekoliko dana u kojima je Madajrska registrovala više od 1.000 zaraženih u jednom danu, danas je zabeležen blagi pad od 858 novoobolelih.

Prema podacima sajta Worldometer , u Mađarskoj je danas preminulo još deset osoba od posledica zaraze kovidom-a9.

Ukupno je do sada zaraženo 30.575, a preminulo 822 osobe.

U Rumuniji skoro 4.000 obolelih za 24 sata

U Rumuniji je zabeležen dnevni porast broja za 3.899, saopštila je strateška grupa.

Ukupno je preminulo od posledica infekcije korona virusom 5.003 osobe, uključujući jučerašnjih 32 i današnjih 56 preminulih, prenosi agencija Adjerpres.

Hospitalizovano je skoro 8.000 pacijenata, a skoro 600 je na intenzivnoj nezi.

Do sada je u Rumuniji inficirano 135.900 ljudi, a oporavilo se 108.135.

Prema podacima Strateške gurpe, do sada je testirano 2.510.209 građana.

Grčka: Zaraženo još 229 ljudi, četiri pacijenta preminula

U Grčkoj je potvrđeno 229 novih slučajeva zaraze korona virusom, a od kovid-19 preminula su još četiri pacijenta.

Ukupan broj zaraženih u Grčkoj u ovom trenutku iznosi 19.842. Od posledica kovid-19 do sada je preminulo 409 ljudi, preneo je Gardijan. U Grčkoj je do sada sprovedeno 1.349.123 testova na korona virus.

Belorusija: 443 novih slučajeva, šest umrlih

U Belorusiji je u toku prethodnog dana potvrđeno 443 novih slučajeva, čime je ukupan broj obolelih uvećan na 80.295. Od posledica bolesti do sada je preminuo 851 pacijent, za šest manje od poslednjeg preseka stanja.

U toku prethodnog dana u Belorusiji se izlečio još 91 pacijent, čime je ukupan broj zaključenih slučajeva uvećan na 75.239.

Na korona virus je do sada testirano 1.936.540 građana Belorusije, prenosi novinska agencija TAS.

Belorusija nije uvodila mere karantina niti zabranu masovnih okupljanja. Rekordan broj novozaraženih u zemlji je potvrđen u aprilu, kada je preko 900 ljudi testirano pozitivno na korona virus. Belorusko ministarstvo zdravlja očekuje da će drugi talas pandemije zemlju pogoditi u novembru ili decembru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

DRAMATIČAN SKOK ZARAŽENIH U BRITANIJI Vlast priznala grešku u evidentiranju, za 24 sata DUPLIRAN broj pacijenata

Izvor: Blic, 04.Okt.2020

U Velikoj Britaniji danas je registrovan rekordni broj obolelih od korona virusa - 22.961, neposredno pošto su vlasti saopštile da je zbog problema u tehničkom sistemu bilo grešaka u unošenju podataka testiranja, javlja Rojters.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.