Evropa: Austrija čeka odobrenje EMA da kupi Sputnjik, grčko ostrvo Kalimnos stavljeno u karantin

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Maj.2021, 10:42

Evropa: Austrija čeka odobrenje EMA da kupi Sputnjik, grčko ostrvo Kalimnos stavljeno u karantin

Danska će ove sedmice potpuno otvariti osnovne škole i dozvoliti niz aktivnosti u zatvorenom, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja te zemlje.

Biće otvorena pozorišta, koncertne dvorane, bioskopi, zatvoreni sportski objekti i teretane, a na pojedinim mestima biće ograničen broj posetilaca, prenosi Rojters.

Ulaz u otvorene objekte zavisiće od pokazivanja "korona-pasoša", koji dokazuje da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << osoba vakcinisana protiv korona virusa, da ga je prebolela ili da ima negativan test ne strariji od 72 sata.

Ublažene mere stupaju na snagu 6. maja.

Lajen: Četvrtina Evropljana dobila prvu dozu vakcine

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je da je u EU do sada dato 150 miliona doza vakcina protiv kovid-19.

”Vakcinacija širom Evrope se ubrzava. Četvrtina svih Evropljana je dobila prvu dozu”, poručila je Fon der Lajenova na svom Tviter nalogu.

Predsednica EK naglašava da EU ima ”dovoljno vakcina” kako bi u julu došla do 70 procenta vakcinisane odrasle populacije.

Mere i vakcinacija počele da deluju u Španiji

Stroge epidemiološke mere i vakcinacija počele su da daju rezultate u Španiji, jednoj od pet zemalja koje su bile najpogođenije pandemijom korona virusa u Evropi.

Mesečni broj umrlih u aprilu pao je na najniži nivo od prošlog leta.

Tokom aprila, registrovano je manje od 3.000 preminulih zbog kovida 19, što je najmanji broj u poslednjih šest meseci, i to, prema ocenama lekarima, daje nadu da se krenulo održivim putem pobede nad koronom.

Ministarstvo zdravlja Španije saopštilo je da je prošlog meseca preminulo 2.757 osoba, uz ocenu da je taj manji broj rezultat poštovanja epidemioloških mera, ali i vakcinacije.

Dnevni broj umrlih gotovo se prepolovio - sa oko 200 u martu na 90 u aprilu. U Španiji je do sada sprovedeno oko osam miliona vakcinacija.

Vakcinacija se polako ubrzava, i svake nedelje se beleži dva miliona vakcinacija, dvostruko više nego pre mesec dana.

"Širenje virusa ostaje na visokom nivou, ali najveći broj rizičnih grupa je zaštićen vakcinom", rekao je Hoze Luiz Alfonzo, profesor preventivne medicije i javnog dzravlja Univerziteta u Valensiji.

On je ukazao da se primećuje i manji broj hospitalizacije starijih građana, koji ako obole, imaju blaži oblik.

I Elena Vanesa Martinez predsednica Društva epidemiologa Španije kazala je da se zemlja nalazi na dobrom putu.

Rekla je da se ne usuđuje da kaže da se borba bliži kraju, jer se pandemija, uvek kada se građani počnu osećati bezbedno, pojačala.

Eksperti ističu da je još dug put do pobede nad pandemijom, jer je potrebna imunizacija od 70 odsto stanovništva za sticanje iminuteta krda, a prema aktuelnoj brzini vakcinacije to bi se postiglo tek krajem leta.

Inače u Madridu se striktno poštuju epidemiološke mere.

Građani na ulicama nose maske, i gotovo je nemoguće videti bilo koga bez zaštitne maske.

Na mestima na kojima postoji veća frekvencija ljudi, postavljena su digitalna upozorenja na poštovanje distance i obaveze nošenja maske i na otvorenom.

Grad je, i pored tihe mera, veoma živ, pun ljudi na ulicama i u kafićima.

Takođe, živo je i u prodavnicama, koje rade gotovo neometano, uz poštovanje epidemioloških mera, kao što je broj kupaca koji može da se nađe u jednom trenutku u objektu.

U kafićima građani za stolom ne nose maske, ali čim ustanu od svog stola odmah je stavljaju.

Osoblje ugostiteljskih objekata, pak, maske nosi sve vreme, kao što to čine i prodavci u prodavnicama.

Epidemiološke mere, kako se vidi iz primera Madrida, ne utiču na život u jednom gradu, a upravo zahvaljujući njima, ako je suditi po brojkama, posebno preminulih koje su Madridu gotovo prepolovljene, vide se i rezultati.

Inače, danas se u Madridu održavaju lokalni izbori, uz poštovanje strogih epidemioloških mera.

Nemačka ublažava mere za revakcinisane protiv kovida-19?

Nemačka ministarka pravde Kristina Labreht. saopštila je danas da je vlada usvojila regulative kojima se ublažavaju restriktivne mere za osobe koje su revakcinisane na kovid-19.

Regulative tek treba da usvoje donji i gornji dom Bundestaga, a trebalo bi da stupe na snagu od vikenda, prenosi Rojters.

Sa povećanjem vakcinisanih i padom broja zaraženih, vlada se nada da će restriktivne mere uvedene u novembru i u međuvremenu pooštrene, biti uskoro ublažene.

Kako se navodi, do sada je oko osam odsto nemačke populacije je primilo dve doze vakcine, a više od 28 odsto prvu dozu.

Austrija čeka odobrenje EMA da kupi Sputnjik V

Austrija će kupiti rusku vakcinu Sputnjik V samo ako je odobri Evropska agencija za lekove (EMA), saopšteno je danas iz kabineta kancelara Sebastijana Kurca.

Ranije je Kurc, 31. marta, suočavajući se s nezadovoljstvom javnosti zbog spore vakcinacije, rekao da će Austrija najverovatnije naručiti milion doza Sputnjika V u roku od nedelju dana, ali ta narudžbina još nije zvanično objavljena, podseća Rojters.

Ukoliko se to dogodi, Austrija bi bila prva zapadnoevropska zemlja koja je kupila Sputnjik V.

Mađarska i Slovačka, koje su takođe članice Evropske unije, već su nabavile Sputnjik.

Kurc je potom, 19. aprila, pojasnio da će Austrija sačekati odobrenje EMA, pre nego što počne da je daje svojim građanima.

"Što se tiče pregovora, to je kompletirano, tako da ne vidimo taj deo kao veliki izazov, već je odlučujući faktor EMA, odnosno njena dozvola za upotrebu Sputnjika V", izjavio je Kurc tokom konferencije za novinare sa njegovim slovačkim kolegom Eduardom Hegerom.

Kurcov portparol je dodao da je "odobrenje EMA ključno za kupovinu i ugovor će se bazirati na odluci agencije za lekove".

Odluka EMA se očekuje u maju ili junu.

Brazilsko regulatorno telo je u ponedeljak odbilo Sputnjik V jer su zdravstveni radnici naznačili da postoje "određeni rizici" i "ozbiljni" nedostaci, citirajući nedostatak podataka kojima se garantuje sigurnost, kvalitet i efikasnost.

Dragi: Turizam u Italiji se otvara polovinom maja

Premijer Italije Mario Dragi izjavio je danas da očekuje da bi turizam mogao da se otvori od polovine maja, kada budu dozvoljena putovanja između italijanskih regiona, javlja Rojters.

Govoreći na sastanku s ministrima turizma iz Grupe 20, Dragi je kazao da će zdravstvena putna dokumentacija biti operativna do polovine juna, čime će se olakšati putovanja širom kontinenta.

"Čekamo evropski sertifikat. Imamo nacionalnu zelenu propusnicu koja će omogućiti ljudima da idu iz regiona u region i biće operativna do polovine maja. Ne moramo da čekamo do polovine juna za evropski sertifikat da bismo putovali", izjavio je Dragi.

On je dodao da će polovinom maja turisti imati italijansku propusnicu.

"Došlo je vreme da rezervišete odmor u Italiji", ocenio je Dragi.

Španija: Regioni od 9. maja sami odlučuju o lokdaun merama

Španska vlada će prebaciti odgovornost na 17 autonomnih regiona da od 9. maja donose odluke o restriktivnim merama protiv kovid-19, kada uskoro istekne vanredno stanje, izjavila je danas zamenica premijera Karmen Kalvo.

Šestomesečno vanredno stanje, koje omogućava legalno uvođenje restriktivnih mera, ističe u nedelju, prenosi Rojters.

Autonomne vlasti će moći da odrede da li će se opredeliti za policijski čas i koja područja bi mogla da idu u lokdaun, ali moraju da dobiju podršku lokalnih sudova, dodala je Karmen Kalvo.

"Autonomne zajednice mogu da opravdavaju, osporavaju, predlažu mere, policijski čas, da uvode lokdaune koji limitiraju prava i slobode, ali moraju da dobiju sudska odobrenja", kazala je zamenica premijera.

Ukoliko lokalni sud odbije predložene mere, lokalna vlast može da se žali Vrhovnom sudu Španije, koji će onda odrediti pravila obavezujuća za sve autonomne zajednice.

Kada nema vanrednog stanja, španske vlasti nemaju pravo da suspenduju građanske slobode, kao što su sloboda kretanja ili okupljanja.

Zajednice sa visokom zaraznom stopom, kao što je Baskija, tražile su od vlade da produže vanredno stanje.

Još nije poznato kako će regioni odlučivati sada kada je odgovornost prebačena na njih ili kako će presuditi lokalni sudovi.

Centralna vlada je, međutim, odlučila da do 9. avgusta zaštiti vlasnike kuća ili stanova ukoliko ne mogu da plate hipoteku, a takođe nije moguće i iseći im stuju i isključiti vodu ako nisu platili račune.

Grčko ostrvo Kalimnos stavljeno u karantin

Porast infekcija korona virusom na grčkom ostrvu Kalimnos podstakao je vlasti da ga danas stave pod blokadu, dan nakon ublažavanja ograničenja širom zemlje.

Ministarstvo civilne zaštite saopštilo je da uvodi blokadu egejskog ostrva od srede do 10. maja "iz hitnih razloga ozbiljnog rizika po javno zdravlje" i da ograniči širenje virusa, prenosi Rojters.

Prema tim merama, stanovnicima će biti dozvoljeno da napuste domove samo zbog posla, da posete lekara ili apoteku, šetaju svoje ljubimce ili kupuju u supermarketu do 18 sati.

Ostala ograničenja uključuju obustavu građevinskih radova i verskih obreda, isključujući sahrane do devet ljudi. Stanovnicima je dozvoljeno da napuste ostrvo samo iz zdravstvenih razloga.

Restorani i barovi ponovo su juče otvoreni u Grčkoj nakon šest meseci, pošto vlasti ublažavaju ograničenja uoči zvaničnog otvaranja turističke sezone 15. maja, navodi Rojters.

Zemlja od 11 miliona prijavila je ukupno 349.936 infekcija i 10.668 smrtnih slučajeva.

Danas je registrovano 1.387 novih infekcija i 81 smrtni slučaj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dan nakon ublažavanja mera širom zemlje: Grčko ostrvo stavljeno pod karantin

Izvor: B92, 04.Maj.2021

Porast infekcija koronavirusom na grčkom ostrvu Kalimnos podstakao je vlasti da ga danas stave pod blokadu, dan nakon ublažavanja ograničenja širom zemlje...Ministarstvo civilne zaštite saopštilo je da uvodi blokadu egejskog ostrva od srede do 10. maja "iz hitnih razloga ozbiljnog rizika po javno...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.