Evo šaljem vam pismo natrag da ga na srpski prevedete: Današnji dan ima OGROMNU VAŽNOST ZA NAŠ JEZIK

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Maj.2020, 10:53

"Evo šaljem vam pismo natrag da ga na srpski prevedete": Današnji dan ima OGROMNU VAŽNOST ZA NAŠ JEZIK

Bila je to ogromna pobeda kneza Miloša Obrenovića.

Na današnji dan, 28. maja 1834. godine, srpski jezik je zvanično uveden kao službeni u prepisci s turskim vlastima, koja je dotad vođena isključivo na turskom jeziku. Bila je to ogromna pobeda kneza Miloša Obrenovića, koji je jedan od najuspešnijih srpskih političara svih vremena.

Knez Miloš Obrenović vratio je tada jedno pismo turskog vezira s porukom:

- Evo vam šaljem pismo natrag i preporučujem >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da ga otvorite i na srpski prevedete, pa da mi onda ovamo pošaljete. Posle toga prepiska s turskim vlastima obavljana je na srpskom.

Uvođenje srpskog jezika značilo je ogromnu diplomatsku pobedu i novi korak napred ka oslobađanju od turskog ropstva, koje je delimično ukinuto 1878. godine na Berlinskom kongresu, kad je Srbija dobila nezavisnost, da bi potpuno oslobađanje usledili početkom 20. veka, tokom Balkanskih ratova, kad su Turci proterani sa Kosova i Metohije i iz Makedonije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.