Evo kako će izgledati skijalište na Avali

Izvor: Mondo, 18.Okt.2018, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo kako će izgledati skijalište na Avali

Skijaška staza na beogradskoj planini radiće i zimi i leti po uzoru na mnoge gradove u svetu.

Foto: MONDO/Tamara Sekulović

Kopaonik, Stara planina, Goč, Zlatar su naša poznata skijališta, a uskoro će i niža sestra ovih lepotica moći da se diči ski stazom i brojnim zabavnim sadržajima.

Beogradska Avala biće prava zimska oaza za one koji žive u glavnom gradu, ali i za goste iz drugih gradova i strane turiste.

Ova inicijativa postoji >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << odranije, a sada će se to konačno i ostvariti.

U Skijalištima Srbije za MONDO kažu da je izgradnja skijališta na Avali planirana za sledeću godinu. Do tada će, nadaju se, stići i sve neophodne saglasnosti, uslovi i dozvole nadležnih institucija.

Početak ski staze duge oko 500 metara je planiran u blizini Avalskog tornja, a završetak nedaleko od šumarske kuće.

Predviđeno je da se skijalište gradi u dve faze. Prva će obuhvatati izgradnju skijališta, sa pratećom infrastrukturom, i to: ski liftom tipa sidro, ski stazom, poligonom za obuku, objektima u funkciji skijališta, fabrikom snega. Planirano je da se u pomenutoj fazi osvetli ski staza, obezbedi parking prostor.

Foto: MONDO/Mario Milojević



Ski-staze na skijalištu moraju biti dovoljno široke, pregledne, sa odgovarajućim nagibom i visinskom razlikom i pripremljene tako da na njima nema rupa, vrtača, kamenih kompleksa ili drugih opasnih mesta, kažu u Skijalištima Srbije. Ski-staze se klasifikuju i obeležavaju štapovima određenih boja prema stepenu težine (u zavisnosti od površina preko kojih se pružaju). Staza na Avali je kategorizovana kao plava, odnosno srednje teška ski-staza – navode u Skijalištima.

Druga faza obuhvata izgradnju zabavno-rekreativnih sadržaja, koji su u najvećoj meri prilagođeni deci kao što su bob na šinama, zip lajn, teren za mini golf, stena za penjanje, avantura park sa dečijim igralištem.

Ono što je posebno interesantno je to da će ova ski staza moći da se koristi i leti i zimi.

"Predviđena je jedna ski-staza koja bi bila pokrivena posebnom veštačkom podlogom, za potrebe korišćenja u uslovima bez snega odnosno tokom letnjeg perioda. Postojaće fabrika snega koja predstavlja novinu u načinu proizvodnje veštačkog snega", ističu u JP “Skijališta Srbije.”

Kako su nam objasnili novina se ogleda u potrebnoj temperaturi da bi se prizvodio veštački sneg.

"Kod konvencionalnih sistema za veštačko osnežavanje neophodna je temperatura od bar minus tri stepena i niže, dok kod fabrike snega, sneg se može proizvoditi i na višim temperaturama (preko nula stepeni) što je neophodno za ovoj lokalitet kako bi bilo moguće skijanje u periodu od novembra do februara."

Troškovi projektovanja i izgradnje skijališnog centra iznosiće oko pet miliona evra, a zvaničnici Grada veruju da će ta investicija i te kako da se isplati jer će predstavljati novi adut u turističkoj ponudi.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.