Evakuacija zbog bombe iz Drugog svetskog rata: Suša izronila eksploziv

Izvor: B92, 08.Avg.2022, 07:34

Evakuacija zbog bombe iz Drugog svetskog rata: Suša izronila eksploziv

Toplotni talasi koji su zapljusnuli Evropu nisu izazvali samo rekordno visoke temperature i spržili polja, već su doveli i do smanjenja vodostaja na rekama.

Vodostaj italijanske reke Po toliko je nizak da je otkrivena bomba iz Drugog svetskog rata.

Vojni stručnjaci su danas deaktivirali i izveli kontrolisanu eksploziju bombe teške 450 kilograma, koja je otkrivena 25. jula kod sela Borgo Virgilio, u blizini Mantove, prenosi Rojters.

"Bombu su pronašli ribari >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na obali reke Po zbog niskog nivoa vode izazvanog sušom", rekao je pukovnik Marko Nasi.

Oko 3.000 ljudi koji žive u blizini bilo je evakuisano zbog dekativacije bombe, saopštila je vojska. Vazdušni prostor iznad tog područja bio je zatvoren, a plovidba tim delom reke, kao i železnički i drumski saobraćaj u blizini takođe su bili obustavljeni.

Italija je prošlog meseca proglasila vanredno stanje za oblasti oko reke Po, koja je najduža reka u zemlji. Ona omogućava otprilike trećinu italijanske poljoprivredne proizvodnje, a pogođena je najgorom sušom u poslednjih 70 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.