Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Jul.2020, 10:52

Epidemiolog Đurić: Krizni štab kao paravan za donošenje odluka

Epidemiolog Predrag Đurić rekao je da Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19 služi kao paravan za "donošenje nekih odluka".

On je u intervjuu za Vreme rekao da je Krizni štab, izbegavajući da se konfrontira sa predstavnicima vlasti koji "neadekvatno komuniciraju ovu epidemiju sa građanima", sebi "ozbiljno narušio kredibilitet".

"Građani vrlo dobro prepoznaju da članovi Kriznog štaba izbegavaju da daju izjave koje predstavnike vlasti mogu staviti >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u negativan kontekst", rekao je Đurić.

Đurić smatra da je Krizni štab u proteklom periodu donosio neke odluke koje predstavljaju svojevrsni ustupak vlastima, a da je cilj bio da se stvori utisak da je "pandemija za nama, da je pobeđena, odnosno da se stvori privid normalnosti".

"Ako je cilj bio da se građani relaksiraju, 'normalnost' nije smela da se ođednom proglasi, već je trebalo da to bude postepen proces sa ublažavanjem ili ukidanjem jedne po jedne restriktivne mere. Da se tako radilo, onda bi se ublažavanje mera razvuklo sve do danas, i sigurno bi se postavilo pitanje mogućnosti održavanja izbora", rekao je Đurić.

On je dodao da je, ako su izbori bili nužni, "postojao način da se oni održe a da se ne naruše mere za suzbijanje pandemije".

"To fingiranje normalnosti nije smelo da se desi", naveo je Đurić.

Ocenio je da je izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će Srbija do kraja godine nabaviti vakcinu za koronavirus, nedelotvorna i kontraproduktivna.

"U jednom ozbiljnom društvu, informaciju o vakcini trebalo bi da saopšti koordinator za imunizaciju u nacionalnom institutu za javno zdravlje. Takva informacija, ukoliko se plasira građanima, morala bi da bude potkrepljena dokazima, činjenicama i detaljima", rekao je on.

Đurić smatra da bi građani morali da znaju iz koje zemlje se uvozi vakcina, u kom je stadijumu ispitivanja, kakve su perspektive pred njom i u kom bi intervalu moglo da se potvrdi da je ona bezbedna i delotvorna, a pre svega toga o vakcini bi trebalo da se izjasni stručna javnost.

"Svi ovi segmenti su izostali. Ako pročitate izveštaj Svetske zdravstvene organizacije, vi ćete videti da nema niti jedne vakcine, osim one iz Oksforda, koja se nalazi u uznapredovalom stadijumu ispitivanja, a sasvim je izvesno da predsednik nije mislio na nju", kaže Đurić.

Novosadski epidemiolog Predrag Đurić ranije je bio predavač na Univerzitetu kraljice Margarete u Edinburgu i rukovodio je Jedinicom za operativna istraživanja Lekara bez granica u Briselu i Luksemburgu, a trenutno upravlja projektom pomoći Evropske unije Ukrajini čiji je cilj unapređenje sistema javnog zdravstva u toj državi.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.