Elton Džon: Rusija cenzurisala homoseksualne scene iz filma Roketmen

Izvor: B92, 01.Jun.2019, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Elton Džon: Rusija cenzurisala homoseksualne scene iz filma Roketmen

Britanski pevač kaže da je odluka o izbacivanju homoseksualnih scena iz njegovog autobiografskog filma "okrutna i neprihvatljiva".

Elton Džon kritikovao je odluku ruske filmske kompanije koja je izbacila homoseksualne scene seksa iz njegovog autobiografskog filma Roketmen (Rocketman).

Lokalni filmski distributer u izjavi državnoj novinskoj agenciji Tas naveo je da su scene izbačene kako bi film bio u skladu sa ruskim zakonima.

Britanski pevač i kreatori >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << filma Roketmen objavili su izjavu u kojoj kažu da se protive cenzuri.

Roketmen je priča o usponu popularnog muzičara.

U okviru filma je prikazana i scena seksa između dva muškarca, a na odjavnoj špici stoji zahvalnost Eltonu Džonu i njegovom partneru.

Nakon što su odgledali film na pretpremijeri u Moskvi, lokalni novinari i kritičari su izvestili da je, kako se procenjuje, iz filma uklonjeno pet minuta.

Filmski kritičar Anton Dolin je na Fejsbuku na ruskom napisao "sve scene sa ljubljenjem, seksom i oralnim seksom između muškaraca su izbačene".

"Najgore je to što je sa završne špice uklonjen i deo o zahvalnosti", dodao je, misleći na počast koja je odata partneru Eltona Džona.

Drugi novinar koji je prisustvovao projekciji, Miša Kozirev, rekao je da su i scene u kojima se konzumira droga takođe uklonjene.

Portparol lokalnog filmskog distributera "Centralno partnerstvo" potvrdio je da je film izmenjen, rekavši Tasu da je to uradio kako bi sve bilo u skladu sa ruskim zakonima.

Olga Ljubimova, šefica odeljenja za film u Ministarstvu kulture, izjavila je novinskoj agenciji da distributeru nije upućen nikakav poseban zahtev za promenu filma.

"Veoma dobro znate da su brojni zapadni i ruski filmovi povezani sa problemom upotrebe droga ... bilo bi pogrešno reći da se upuštamo u bilo koji oblik cenzure", rekla je ona.

Međutim, ona je dodala da se očekuje da filmovi o "pedofiliji, etničkoj i verskoj mržnji i pornografiji" budu u skladu sa ruskim zakonima.

Govoreći za BBC 2015. godine, Elton Džon je kritikovao "smešan" stav ruskog predsednika Vladimira Putina o pravima homoseksualaca.

On je rekao da želi da se sastane sa Putinom kako bi razgovarali o tome.

Film Roketmen se u bioskopima Rusiji, kao i u Srbiji, prikazuje od četvrtka.

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Elton Džon: Rusija cenzurisala homoseksualne scene iz filma Roketmen

Izvor: Radio 021, 01.Jun.2019

Britanski pevač kaže da je odluka o izbacivanju homoseksualnih scena iz njegovog autobiografskog filma „okrutna i neprihvatljiva"...Getty ImagesElton Džon je prethodno kritikovao Vladimira Putina za njegovo „smešno" ophođenje prema gej pravima..Elton Džon kritikovao je odluku ruske filmske...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.