Izvor: RTS, 10.Dec.2022, 06:59

Zelenski: U mraku više od milion i po stanovnika Odese; Vojna uprava Hersona: Počela zamena grivne za rublju

Rat u Ukrajini – 290. dan. Novi ruski napad dronovima u Odesi, milion i po korisnika je bez struje, tvrdi Kijev. Ruske oružane snage nastavljaju da napreduju ka Krasnom Limanu, saopštila je Moskva. Vojna uprava Hersona: Počela zamena grivne za rublju. IAEA izvršila četvrtu rotaciju svojih stručnjaka u nuklearki Zaporožje. Ankara poručuje da je spremna da pruži pomoć Ukrajini i Rusiji da se okonča rat. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da su ruske snage uništile Bahmut, grad koji se smatra epicentrom najnovijih borbi, preneo je Rojters.

"Situacija u ključnim oblastima Donbasa na istoku Ukrajine ostaje vrlo teška, ali kijevske snage odbijaju ruske napade i neprijatelju nanose značajne gubitke", poručio je Zelenski.
Britansko ministarstvo odbrane je u nedavnom izveštaju o ratu u Ukrajini označilo grad Bahmut, koji je prošle godine imao više od 70.000 stanovnika kao strateški važan.
"Rusija najverovatnije planira da opkoli ukrajinski grad Bahmut u Donjeckoj oblasti, sa čime bi išlo taktičko napredovanje na sever i jug", naveli su prošle nedelje Britanci.
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da nema govora o dodatnoj mobilizaciji u Rusiji, te da je moguća samo rotacija vojnika koji su već regrutovani u okviru delimične mobilizacije.
Putin je upozorio da bi bilo koja država, koja se usudi da napadne Rusiju nuklearnim oružjem, bila "zbrisana sa lica zemlje". 
Na konferenciji za novinare u Biškeku u Kirgistanu na samitu Evroazijske ekonomske unije  najavio je mogućnost smanjenja proizvodnje nafte, ali i da Rusija neće prodavati naftu zemljama koje su donele odluku o ograničenju cene.
Takođe, najavio je i da su dalje razmene zatvorenika između SAD i Rusije moguće, kao i da se nastavlja kontakt dve obaveštajne službe.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je zabrinutost da bi sukobi u Ukrajini mogli da izmaknu kontroli i prerastu u rat između Rusije i NATO-a.
SAD šalju Ukrajini paket pomoći vredan 275 miliona dolara kako bi joj pomogli u jačanju protivvazdušne odbrane protiv bespilotnih letelica, izjavio je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi. 
Britanski premijer Riši Sunak obećao je ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da će London Kijevu obezbediti različite sisteme protivvazdušne odbrane, uključujući rakete. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.