Električna cigareta, zamena ili porok?

Izvor: RTS, 08.Feb.2014, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Električna cigareta, zamena ili porok?

Broj pušača u Srbiji je u poslednjih nekoliko godina smanjen. Neki su prešli na električne cigarete, ali stručnjaci strahuju da je jedna zavisnost zamenjena drugom.

U Srbiji puši svaki drugi muškarac i svaka treća žena, a starosna granica kada se zapali prva cigareta je sve niža. Dobra je vest što je u Srbiji broj pušača u poslednjih desetak godina smanjen za sedam odsto. Međutim, stručnjake sada zabrinjava što mnogi koji pokušavaju da ostave cigarete jednu zavisnost >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zamenjuju drugom.

Električnu cigaretu mnogi ne ispuštaju iz ruke, koriste je non stop. Može da se puši i dok je čovek na radnom mestu, iako je pušenje zakonom zabranjeno u zatvorenim prostorijama. Neki su dugogodišnju zavisnost od cigareta rešili da zamene drugom zavisnošću, od elektronske cigarete, da bi jednu zavisnost zamenili drugom, kažu - manje štetnom.

Električne cigarete u Velikoj Britaniji koristi više od 700.000 ljudi, a koliko ih je u Srbiji - nema preciznih podataka, kao što još nema ni pouzdanih studija koje bi dokazale da li one pomažu pri odvikavanju ili je reč o novom duvanskom proizvodu.

"Ovo sam uzeo pre šest meseci ali cigarete ne kupujem dva meseca, od kada sam ostavio. Bolje se osećam, mislim da je ova cigareta bolja za zdravlje, a i jeftinija je. Piše da ima sve sastojke kao i obična cigareta, ali da nema katran koji se lepi za pluća. Možda je i štetna, ali ne može da bude štetnija od cigarete. Od kada pušim elektronsku cigaretu uopšte ne kašljem ujutru", kaže Vlada Lazović.

U apotekama kažu da na tržištu ima mnogo preparata i da građani najčešće traže ono što se u tom trenutku najviše reklamira. Uglavnom dolaze bez prethodne konsultacije sa lekarima.

"Uglavnom traže ono što su videli na televiziji, što su im predložili prijatelji. Postoji više preparata koji pomažu korisnicima da se odviknu od pušenja, kao što su flasteri, žvake, električne cigarete, biljni preparati", kaže Zoran Bukorovic iz Apotekarske ustanove "Prvi maj".

Prema njegovim rečima, ono što je bitno naglasiti pacijentima, ako se već odluče za neki od tih preparata jeste da ih koriste u svrhu odvikavanja od pušenja, a ne da jednu zavisnost zamene drugom.

Neke zemlje, poput Australije, Kanade, Izraela, Meksika i mnoge druge, odlučile su da zabrane korišćenje električnih cigareta dok se tačno ne utvrdi da li su potpuno sigurne za upotrebu.

U pojedinim zemljama zabranjeno je i reklamiranje. I direktivom za kontrolu duvana Evropska unija traži da se ona konačno ispita na pravi način ili potpuno zabrani.

"Električnu cigaretu SZO nije prihvatila kao sredstvo za pomoć pri odvikavanju od pušenja, a, nažalost, danas se ona tako reklamira. Nju je i američka agencija svrstala u duvanski proizvod i ona zaista i jeste duvanski proizvod, ona ne može da bude terapija za odvikavanje od pušenja, već može da bude samo alternativa pušenju. kaže Ika Pešić iz Kabineta za prevenciju i kontrolu duvana KCS.

Dodaje da se ne zna da li je električna cigareta manje štetna od obične, jer to niko nije istraživao.

Ukoliko ste odlučili da ostavite pušenje, stručnjaci vas pozivaju u neko od 29 savetovališta za odvikavanje, gde možete dobiti besplatnu stručnu pomoć i psiholšku podršku, i gde će na osnovu vašeg zdravstvenog stanja i pušačkog staža odrediti kako mogu da vam pomognu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.