Ekstremisti među uhapšenima u vezi sa masakrom u Makedoniji

Izvor: Southeast European Times, 02.Maj.2012, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekstremisti među uhapšenima u vezi sa masakrom u Makedoniji

Policija je pokrenula operaciju pronalaženja organizatora prošlomesečnog masakra nad pet Makedonaca, ali neki analitičari upozoravaju da treba da postupa oprezno.

02/05/2012

Miško Taleski za Southeast European Times iz Skoplja -- 2.5.2012.

Makedonska policija uhapsila je u utorak (1. maja) 20 osoba na osnovu optužbi za umešanost u ubistvo pet lica u blizini Skoplja prošlog meseca -- masovnu likvidaciju koja je izazvala proteste u prestonici i ogorčenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << širom regiona.

Žrtve su četiri muškarca starosne dobi od 15 do 25 godina i jedan 45-godišnji muškarac, za kog je policija rekla da je bio svedok, koji je očigledno ubijen dok je pokušavao da pobegne. Sva petorica su ubijeni 12. aprila na Železarskom jezeru u blizini Skoplja.

Policija je saopštila da su među uhapšenima i radikalni islamisti, koji su se borili protiv snaga NATO-a u Avganistanu i Pakistanu.

„Glavni motiv je najverovatnije da se stvori osećaj straha kod javnosti. Nijednog trenutka ne isključujemo mogućnost radikalnih aktivnosti pojedinaca ili grupa, s obzirom da je Makedonija među onim zemljama koje su potencijalne mete radikalnih islamista“, izjavila je za SETimes ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska.

Više od 800 pripadnika ministarstva učestvovalo je u operaciji koja je izvedena u Aračinovu, Čairu, Šuto Orizariju i Čentu -- skopskim naseljima u kojima su Albanci većinsko stanovništvo. Policija je pretresla 26 objekata, zaplenivši oružje i literaturu, koja ukazuje na ideologiju osumnjičenih.

Na video snimku policajaca koji pretresaju objekte vide se fotografije osumnjičenih i drugih lica sa oznakama Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i albanska zastava u pozadini.

Makedonski bezbednosni zvaničnici rekli su da sada ispituju da li iza masakra stoji veća teroristička grupa.

„Takođe delujemo preventivno, kao i represivno, zato što ništa ne treba da promeni naš način života“, rekla je Jankulovska.

Bivši ministar unutrašnjih poslova i poslanik Pavle Trajanov izjavio je za SETimes da su se pokazala tačnim strahovanja da je masakr bio teroristički čin, sa ciljem destabilizacije regiona.

„Ovo zlodelo je u kontekstu događanja na Kosovu i tamošnjih nerešenih problema. Cilj ove ekstremističke grupe bio je da izazove međuetnički sukob u Makedoniji kako bi se skrenula pažnja sa severa Kosova, gde je u stvari srž problema“, rekao je Trajanov.

„Makedonija je izabrana kao baza operacija, zato što, za razliku od Kosova, nije u potpunosti bezbednosno pokrivena od strane zapadnih sila“, izjavio je za SETimes Petar Škrbina, penzionisani vojni oficir i vojno-bezbednosni analitičar.

Iako ne odbacuje regionalnu političku dimenziju masakra, Škrbina je objasnio da je jasno da su učesnici obučeni „spavači“, povezani sa širim vehabijskim pokretom na Balkanu.

„Sada je važnije utvrditi iz kog centra je došla naredba za ubistvo. Makedonija se aktivno bori protiv terorizma na međunarodnom nivou i zato je ona meta takvih struktura“, rekao je Škrbina.

Međutim, profesor FON Univerziteta Marsel Biljali oprezan je u pogledu informacija koje su dobile državne bezbednosne službe. On je za SETimes izjavio da događaju ne bi trebalo davati versku dimenziju.

„Akcenat je stavljen na islamski fundamentalizam iz političkih razloga. Sve bi trebalo pažljivo proveriti da bi se izbegla situacija u kojoj se ovi ljudi [okrivljuju] da bi se pokrili stvarni krivci“, rekao je Biljali.

Ivan Babanovski, bivši profesor bezbednosnih studija, izjavio je da je policijska operacija početak akcija za rešavanje većih bezbednosnih pitanja sa kojima se suočava Makedonija, kao i region.

„Oni će konačno morati da se suoče sa radikalnim islamistima iz UNIKOM-a iz Struge, grupe koju direktno organizuje i finansira Al Kaida od 1994. godine. Takođe je simptomatično prisustvo saradnika i sledbenika islamskog lidera u Srbiji, muftije Muamera Zukorlića, u Kumanovu“, rekao je Babanovski za SETimes.

„Neophodna je međunarodna koordinacija da bi se kontrolisao celokupan ekstremizam na Balkanu. Uz pomoć SAD i EU, Makedonija može aktivnije da doprinese ostvarenju tog cilja“, dodao je on.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.