Ekskluzivni snimci: Ovako izgleda vojna vežba Srba, Rusa i Belorusa (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jun.2017, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekskluzivni snimci: Ovako izgleda vojna vežba Srba, Rusa i Belorusa (VIDEO)

Portal SrbijaDanas.com došao je do ekskluzivnih snimaka sa vojne vežbe koja se trenutno održava u Belorusiji

Ministar odbrane Zoran Đorđević boravi u poseti Belorusiji, gde je prisustvovao završnim aktivnostima trilateralne vežbe "Slovensko bratstvo 2017" i prijemu koji je povodom dolaska počasnih gostiju priredio beloruski ministar odbrane general-potpukovnik Andrej Ravkov.

Srbi, Rusi i Belorusi u pripremi za borbu protiv "NAJVEĆEG ZLA NAŠEG DOBA" >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

U pratnji beloruskog kolege, ministar Đorđević obišao je kamp u kojem su smešteni pripadnici Vojske Srbije koji učestvuju na vežbi, a potom je na poligonu 38. gardijske desantno – jurišne brigade u blizini grada Brest, pratio tokom protekle noći rešavanje komplikovanog zadatka oslobađanja prevodnice od terorista i rešavanja talačke situacije, kao i akcije sprečavanja proboja terorista, uz noćno gađanje i noćne padobranske skokove pripadnika oružanih snaga Belorusije i Rusije i Specijalne brigade Vojske Srbije. Aktivnostima na vežbi su prisustvovali i zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije general–pukovnik Aleksandar Žuravljev i načelnik Združenog štaba Organizacije sporazuma o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) Anatolij Sidorov.

Ministar Đorđević čestitao je učesnicima vežbe na uspešno realizovanim zadacima i dodao da je ponosan na vrhunsku obučenost pripadnika Vojske Srbije, koji su rame uz rame sa beloruskim i ruskim kolegama pokazali da su spremni za izvršenje kompleksnih borbenih zadataka.

U nastavku posete, ministar odbrane je posetio 38. gardijsku desantno - jurišnu brigadu, gde je predstavljen deo obuke specijalnih jedinica,  i 115. artiljerijsko-raketni puk, koji u svom sastavu ima sisteme S-300.

Ministri odbrane Srbije i Belorusije ocenili su da je vežba „Slovensko bratstvo 2017“  ispunila očekivanja i da je reč o odličnom modalitetu saradnje koji omogućava razmenu iskustva među pripadnicima elitnih vojnih jedinica. Đorđević i Ravkov saglasili su se da je saradnja u oblasti odbrane suštinski unapređena u proteklom periodu i da je dostigla visok nivo opštih i političkih odnosa dve prijateljske zemlje.

Ministar Đorđević još jednom je ponovio da je jačanje operativnih i funkcionalnih sposobnosti naše vojske osnovni cilj Ministarstva odbrane.

- Jedan od koraka u tom pravcu jeste i aktivnije učešće u radu Organizacije sporazuma o kolektivnoj bezbednosti. Zbog toga nameravamo da u bliskoj budućnosti iz statusa posmatrača u toj organizaciji pređemo na nivo aktivnog učesnika - rekao je Đorđević.

Tokom boravka u Belorusiji, ministar odbrane posetio je  Memorijalni kompleks "Brestska tvrđava – heroj" i položio venac na Spomenik stradalim zaštitnicima Brestske tvrđave uz počasni stroj pripadnika Specijalne brigade.

Trilateralna vežba "Slovensko bratstvo 2017" otpočela je 6. juna na poligonu oružanih snaga Belorusije u blizini grada Brest i trajaće do 15. juna. Cilj vežbe, na kojoj učestvuje oko 400 pripadnika beloruske vojske, 250 pripadnika oružanih snaga Ruske Federacije i 50 pripadnika Specijalne jedinice Vojske Srbije, jeste unapređenje interoperabilnosti, međusobnog razumevanja i sposobnosti za izvođenje multinacionalnih operacija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.