Ekološka radionica u Kikindi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2019, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekološka radionica u Kikindi

Kikindska Osnovna škola "Đura Jakšić" bila je domaćin ekološke radionice, a glavni gosti bili su đaci. Ovo je samo jedan deo humanitarnog projekta "Građenje društvenih mostova", koji je finansiran od strane Ambasade SAD, a potekao je od ideje jednog mladog Kikinđanina.

Sada maturant kikindske, a nekada učenik OŠ "Đura Jakšić" Branislav Nolin stekao je bogato iskustvo, kada je pre dve godine boravio preko programa razmene učenika u Sjedinjenim Američkim Državama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Svoje novostečeno znanje i veštine usmerio je ka osetljivim društvenim grupama, pa je odlučio da uz pomoć svoje bivše osnovne škole realizuje deo projekta, u čijem su fokusu bila deca iz Škole za osnovno obrazovanje i vaspitanje učenika sa smetnjama u razvoju "Šesti oktobar".

"Kroz neku priču ne možemo da dostignemo vidljive i konkretne rezultate, već treba da uvek imamo nešto što je opipljivo, da radimo nešto rukama i da deca mogu da imaju frontalni pristup, da se druže, upoznaju jedni druge i po mogućnosti, uz pomoć volontera, da stvore neke dugoročne kontakte i veze", kaže Branislav Nolan.

Radionica je bila ekološkog karaktera, a učenici obe škole imali su priliku da na više načina upoznaju bogati biljni i životinjski svet. Iz više razloga, ona je važna za decu sa smetnjama u razvoju.

"Sama ta socijalna integracija i uopšte, druženje sa vršnjacima, veoma je važno. Ovo jeste jedan od vidova inkluzivnog obrazovanja i mislim da je i najbolji, na ovaj način", novodi Sandra Babić, defektolog u Školi "Šesti oktobar" u Kikindi.

Puno sprovođenje inkluzije i individualnih obrazovnih planova važno je i za OŠ "Đura Jakšić", koja je bila i domaćin radionice.

"Zaista smo osetljivi na takvu decu. Pokazalo se da je dobro što rade po nekom drugom programu. Ne vidi se nikakva razlika između njih i dece koja prate redovan nastavni program", ističe Biljana Šimon, direktorica OŠ "Đura Jakšić" u Kikindi.

Uz pomoć volontera, a najviše oslanjajući se jedni na druge, učenici dve škole uspešno su učili o flori i fauni, a potom i počeli izradu kućica za ptice.

Program "Građenje društvenih mostova" finansijski je podržala Ambasada SAD.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.