Egipćani glasaju o produženju Sisijeve vladavine do 2030.

Izvor: B92, 20.Apr.2019, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipćani glasaju o produženju Sisijeve vladavine do 2030.

Kairo -- U Egiptu se održava referendum o ustavnim promenama koje bi omogućile predsedniku Abdelu Fatahu el-Sisiju da ostane na vlasti do 2030. i proširi ulogu vojske.

Amandmani takođe omogućuju predsedniku da imenuje vrhovne sudije, ali daje i vojnim sudovima veću jurisdikciju u suđenju civilima.

Prvog dana referenduma glasali su predsednik, premijer i drugi zvaničnici, a glasanje protiče uz veliko prisustvo policije i vojske širom zemlje.

Pravo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << glasa ima više od 61 milion ljudi, a rezultati referenduma očekuju se za nedelju dana, rekao je portparol Izborne komisije Mahmud el-Šerif na konferenciju za novinare.

Predložene ustavne promene kritičari smatraju korakom ka autoritarizmu, navodi AP.

Trodnevni referendum se održava osam godina nakon svgavanja Hosnija Mubaraka koji je na vlasti bio tri decenije i šest godina nakon što je El Sisi izveo vojni puč kojim je zbačen prvi slobodno izabrani ali kontradiktorni i islamistički predsednik Mohamed Morsi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.