EU povećava budžet za Zapadni Balkan 20 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2018, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU povećava budžet za Zapadni Balkan 20 odsto

Komesar za pregovore o proširenju Johanes Han najavio je povećanje budžeta za pretpristupnu pomoć (IPA III) zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima sa 12,5 na 14,5 milijardi evra za period od 2021 do 2027. godine.

"Ovo se uglavnom odnosi na Zapadni Balkan", kaže Han.

Fondovi služe kao podrška EU zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima na putu ispunjavanja kriterijuma za pristupanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Uniji i sprovođenja dubokih i sveobuhvatnih reformi.

Han je najavio i promenu u načinu finansiranja koje se pomera sa finansiranja specifičnih zemlja ka tematskom finansiranju.

"To će nam omogućiti da budemo fleksibilniji kako bi stvorili neku vrstu takmičenja i pogurali zemlje i kandidate da se brže kreću napred. Tako ćemo poboljšati našu efikasnost i kvalitet našeg angažmana", poručio je Han.

Ocenio je da će reformisani i povećani budžet omogućiti EU nastavak rada sa zemljama koje su angažovanje na putu pristupanja Uniji kao i da će podržati strateške ciljeve postizanja stabilnosti, bezbednosti i prosperiteta u blizni granica EU.

Za naredni budžetski period Evropska komisija predložila je povećanje ukupnog budžeta za spoljne poslove EU na 123 milijarde evra što je povećanje od 30 odsto u odnosu na trenutni budžetski period.

Tako se udeo budžeta za spoljnu politiku EU u ukupnom budžetu Unije povećava sa trenutnih 6 šest na devet odsto.

"Više resursa za više akcija pouzdanog, predvidljivog, kooperativnog globalnog igrača - to upravo ono što naši građani i naši partneri očekuju od EU u ovim problematičnim vremenima. To je priznanje dodate vrednosti rada EU na spoljnoj politici. Zajedno možemo imati uticaj koji nijedna država članica za sebe ne može imati u današnjem svetu", poručila je šefica EU diplomatije Federika Mogerini.

U okviru budžeta za spoljne poslove EU, pored Fonda za pretpristupnu pomoć, nalaze se i Fond za razvoj i međunarodnu saradnju (89,2 milijarde evra), Fond za humanitarnu pomoć (11 milijardi evra), Evropski fond za nuklearnu bezbednost (300 miliona evra), Investicioni okvir za spoljne poslove, a predloženo je i osnivanje fonda Evropske mirovne pomoći.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dodatni novac Zapadnom Balkanu iz fondova EU

Izvor: N1 televizija, 14.Jun.2018

Zapadni Balkan dobiće dodatni novac iz fondova Evropske unije, i to povećanje iznosiće 30 odsto, najavio je komesar za pregovore o proširenju Johanes Han...Izvor: Tanjug..Kaže da će Brisel povećati bužet za pretpristupnu pomoć - sa 12 i po na 14 i po milijardi evra, zemljama kandidatima i potencijalnim...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.