EU INSISTIRA, POSLALA POZIVE ZA DIJALOG! Sastanak zavisi od odgovora Beograda i Prištine

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Sep.2020, 18:59

EU INSISTIRA, POSLALA POZIVE ZA DIJALOG! Sastanak zavisi od odgovora Beograda i Prištine

Što se tiče sastanka na nivou lidera, ako se održi, teme o kojima će se razgovarati bile bi postavljene u međuvremenu.

Evropska unija je kao posrednik planirala da održi sastanke u okviru dijaloga između tzv. Kosova i Srbije u nedelju, ponedeljak i utorak sledeće nedelje, ali je još uvek neizvesno da li će se ti sastanci održati, prenose prištinski mediji.

Izvori u Briselu kažu da je specijalni izaslanik >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << EU za dijalog između tzv. Kosova i Srbije Miroslav Lajčak već uputio pozive za sastanke, ali će njihovo održavanje zavisiti od odgovora Beograda i Prištine.

Evropski blok pozvao je strane da razgovaraju, na nivou koordinatora za dijalog, u nedelju 27. septembra i ponedeljak 28. septembra, dok bi se sastanak na visokom nivou između kosovskog premijera Avdulaha Hotija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića održao u utorak 29. septembra.

Iako su poslali pozive za sastanke, iz EU to još nisu objavili i nisu najavili sastanak. EU je ponovila da će "kada se donese odluku o ovom pitanju, objaviti saopštenje".

Glavne prepreke održavanju sastanaka koje planira EU su stavovi strana o raspravi o sporazumu o uspostavljanju Zajednice srpskih opština, o čemu se govori u okviru takozvanih, „aranžmana za nevećinske zajednice“.

Iako tzv. Kosovo i dalje insistira na tome da je ovo "završeno pitanje" i da se o njemu neće razgovarati u Briselu, srpska delegacija uslovila je  prisustvo u dijalogu spremnošću tzv. Kosova da razgovara o tom pitanju.

Premijer kosovske vlade Avdulah Hoti  je na konferenciji za novinare u četvrtak rekao  da je sporazum o Zajednici srpskih opština zatvoren i da se o njemu više neće razgovarati.

- O ovoj temi se neće raspravljati jer je zatvorena sporazumom iz 2013. godine, a zatim i drugim sporazumom sa principima iz 2015. godine koji zapravo poboljšava sporazum iz 2013. godine. Dakle, ovo nije tema koja će  se otvarati u procesu dijaloga - rekao je Hoti.

U pozivima upućenim Prištini i Beogradu, o čijem  sadržaju je izvestila Radio Slobodna Evropa, EU je napomenula da predlaže da se razgovara upravo o ovoj temi i da se nastavi rasprava o finansijskim i imovinskim zahtevima između stranaka, o čemu je razgovarano na poslednjem sastanku na nivou eksperata.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.