UZBUNA U ESTONIJI, ILJUŠIN NA NEBU: Vojska baltičke NATO države dignuta na noge, to su Rusi

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Maj.2021, 18:36

UZBUNA U ESTONIJI, "ILJUŠIN" NA NEBU: Vojska baltičke NATO države dignuta na noge, to su Rusi

Pres služba estonske vojske potvrdila da je ruski avion narušio njihov vazdušni prostor

Pres–služba glavnog štaba estonske vojske saopštila je da je ruski avion Il-96 narušio vazdušni prostor Estonije. Zbog incidenta ruski ambasador u Talinu pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova.

- Ruski avion Il-96 je danas narušio vazdušnu granicu Estonije u blizini ostrva Vajndlo i proveo u vazdušnom prostoru Estonije oko minut. Transponder aviona je bio uključen, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ali nije bilo plana leta. Avion nije održavao radio-vezu sa estonskom dispečerskom službom - navodi se u saopštenju i dodaje da je ovo drugi ovakav slučaj ove godine.

Takođe je navedeno da je ruski ambasador u toj zemlji Aleksandar Petrov pozvan u estonsko Ministarstvo spoljnih poslova gde mu je uručena odgovarajuća nota.

- Veoma neprijatan i ozbiljan incident i ta serija narušavanja vazdušnog prostora, koja se ponavlja, je neprihvatljiva - ističu u estonskoj vojsci.

Ruska strana je više puta isticala da se svi letovi ruskih aviona odvijaju uz striktno poštovanje međunarodnih pravila korišćenja vazdušnog prostranstva iznad neutralnih voda, i da nije bilo kršenja granica drugih država.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Estonija optužila Rusiju

Izvor: B92, 07.Maj.2021, 17:34

Estonska vojska ponovo tvrdi da je ruski avion Il-96, navodno, narušio vazdušni prostor zemlje u blizini ostrva Vajndlo..."Ruski avion Il-96 je danas bez odobrenja ušao u vazdušni prostor zemlje u blizini ostrva Vajndlo. On je u vazdušnom prostoru Estonije proveo oko minut. Transponder aviona je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.