EMOTIVAN OPROŠTAJ OD AMFILOHIJA! Pogledajte fotografije sa pomena mitropolitu u Cetinjskom manastiru (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Okt.2020, 20:39

EMOTIVAN OPROŠTAJ OD AMFILOHIJA! Pogledajte fotografije sa pomena mitropolitu u Cetinjskom manastiru (FOTO)

Otišao je na drugi svet, ali će njegova duša i dalje ovde biti prisutna

Mitropolitu crnogorsko-primorskom g. Amfilohiju, koji je jutros usnuo u Gospodu, služen je pomen u Cetinjskom manastiru, pošto su njegovi zemni ostaci ispraćeni u molitvenoj tišini mnogobrojnog broja osoblja Kliničko-bolničkog centra gde se mitropolit nalazio na lečenju od 6. oktobra.

Pomen je služio Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije sa sveštenstvom i sveštenomonaštvom, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je pred odrom svog duhovnog oca kazao da će buduće vreme i vekovi pokazati Mitropolita Amfilohija u onoj meri i u onoj lepoti i veličini kakav on zapravo jeste.

Kako je saopšteno iz Episkopskog savjeta SPC, sutra će u Cetinjskom manastiru, na praznik Svetog Petra Cetinjskog, u 9 časova, biti služena Sveta Zaupokojena Liturgija. 

Posmrtne ostatke upokojenog mitropolica ispratili su lekari Kliničkog centra u Podgorici, a ispred bolnice narod se okupio u velikom broju gde su palili sveće, a takve slike stižu iz svih krajeva Srbije i Crne Gore.

Podsetimo, mitropolit je iz molitvu sveštenstva, obučen u arhiepiskopsku odeždu, u kovčegu ispraćen iz svoje bolesničke sobe.

Od njega se oprostilo i osoblje Kliničkog centa u Podgrici, gde je preminuo jutros u 8 časova i 20 minuta. Mnogi lekari nisu mogli da sakriju suze u očima dok su ispraćali mitropolita iz KC.

Pogledajte snimak kako je iz bolničke postelje ispraćen:

Otac Gojko se oprostio od Amfilohija

- Ovo je veliki, teški dan za naš narod i Mitropoliju, za ukupno celu vaseljensku Pravoslavnu crkvu. Nije ovo gubitak samo jednog arhejereja, rukovoditelja crkvenih poslova, ovo je pre svega, pogotovo za nas koji smo ga bliže poznavali, gubitak čoveka snažne vere. Čoveka koji šta god da je radio i počinjao, nije se osvrtao na to kako je okolo – je li pogodan momenat, je li pogodno vreme, okolnosti… Na neki unutrašnji molitveni zov i na svoju molitvenost prepoznavao je momenat i kretao u posao, kao što su to radili i veliki sveti Božji ljudi. U skladu sa onom našom narodnom: "Pokojniku neka Gospod upokoji dušu u Carstvu nebeskom, a ostatku neka je nazdravlje" ovde iz punih usta pred ovom svetinjom kažem da je ostatak za mitropolitom cela pravoslavna Crna Gora - kazao je Perović novinarima ispred Cetinjskog manastira.

Đukanović izjavio saučešće

- Sa žaljenjem sam primio vijest o smrti Njegovog Visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. Kao velikodostojnik SPC bio je akter i svedok burnih procesa krajem prošlog i početkom ovog veka, kako u Crnoj Gori, tako i na prostorima bivše Jugoslavije. Ukupnu delatnost mitropolita Amfilohija u Crnoj Gori ceniće istorija. Iz dugog perioda naše saradnje, tokom kojeg smo razmenjivali mišljenja o važnim pitanjima za razvoj savremene Crne Gore, pamtiću njegov doprinos stvaranju pozitivne atmosfere uoči referenduma na kojem je naša zemlja obnovila nezavisnost mirnim i demokratskim putem. Molim vas da moja saosećanja prenesete njegovim najbližima - navodi se u saopštenju predsednika Crne Gore.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.