Izvor: Blic, 20.Okt.2017, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EMOTIVAN GOVOR KRALJA "Katalonija jeste i biće bitan deo Španije"

Španski kralj Felipe VI poručio je danas da Katalonija "jeste i biće bitan deo" Španije, istakavši da svi Španci moraju da poštuju zakon i jedni druge.

Energično se usprotivivši težnjama Katalonije ka nezavisnosti, kralj je u govoru na svečanoj dodeli nagrade "Princeza od Asturije" u gradu Ovijedu rekao da svi moraju da poštuju Ustav i načela parlamentarne demokratije, prenosi AP.

"Katalonija jeste i biće bitan deo Španije", naglasio je kralj Felipe VI, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a njegove reči ispraćene su ovacijama.

U neuobičajeno emotivnom govoru, kralj je rekao da se njegova zemlja suočava sa "neprihvatljivim pokušajem otcepljenja" Katalonije, prenosi AFP.

"Ne želimo da se odreknemo onoga što smo zajedno gradili", istakao je on, dodavši da je njegova zemlja prevazišla "greške iz prošlosti", navodi francuska agencija uz napomenu da kralj pod tim očito podrazumeva bivšu vojnu diktaturu Španije.

Prema njegovim rečima, Španci su proteklih decenija poštovali svoju suverenu odluku da zajedno žive u demokratiji.

"Doživeli smo i delili uspehe i poraze, trijumfe i žrtve, što nas je ujedinilo u radostima i patnjama. To ne možemo zaboraviti", zaključio je španski kralj, napomenuvši da su španska dostignuća omogućena "iskrenom željom za koegzistencijom i razumevanjem u skladu s pravilima i demokratskim propisima".

Nakon što je Katalonija 1. oktobra održala zabranjeni referendum o nezavisnosti, Felipe je oštro osudio taj potez kao nezakonit i podržao je nacionalnu vladu.

Ustavni sud Španije saopštio je da je nedavni referendum o otcepljenju Kataloine bio nezakonit, a španski parlament je odbacio pokušaje katalonske vlade da se ta pokrajina odvoji od Španije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kralj Felipe: Katalonija je suštinski dio Španjolske 21. stoljeća

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Okt.2017

Španjolski kralj Felipe VI. osudio je večeras "neprihvatljiv pokušaj secesije" Katalonije koja je, kako je naveo, "suštinski dio" Španjolske 21. stoljeća. "Španjolska se suočava s neprihvatljivim pokušajem secesije dijela svoje nacionalne teritorije a s tim će se suočiti uz pomoć legitimnih,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.