EKSKLUZIVNO ZA SD SUPRUGA NEBOJŠE MEDOJEVIĆA: Naša tortura traje 30 godina, Crna Gora je u zatvoru!

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Dec.2018, 22:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EKSKLUZIVNO ZA SD SUPRUGA NEBOJŠE MEDOJEVIĆA: Naša tortura traje 30 godina, Crna Gora je u zatvoru!

Supruga Nebojše Medojevića za Srbiju Danas kaže da tortura Crnoj Gori traje već 30 godina jer je sprovodi Milo Đuknović od kada je na vlasti, te da je hapšenjem njenog supruga pređena svaka crta

Marina Medojević, supruga poslanika Demokratskog fronta Nebojše Medojevića koji od petka štrajkuje glađu otkad su ga službe MUP-a kidnapovale i sprovele u Spuž na osnovu sporne odluke Višeg suda, kaže da se njen suprug oseća za sada dobro, te da je psihički jak.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
- Ja se najviše brinem što već 6 dana, od kako je prešao kapiju zatvora, ne uzima hranu već pije samo vodu i lekove.

Na pitanje šta očekuje od procesa, da li će Milo Đukanović nastaviti svoju torturu, kaže:

- Već 30 godina je Crna Gora pod vladavinom Mila Đukanovića i svi smo u tome, ipak mislim da je sada crta pređena. Nisu se hapsili poslanici ni kada je bio rat - kaže nam sagovornica.

Priča o svedočenju je navodno povod da se poslanik DF-a uhapsi, ali iza svega se krije mnogo krupnija stvar.

- Mislim da su u pitanju ozbiljni povodi. Nekome ne odgovara parlamentarni dogovor, učešće opozicije u pripremi izbornog procesu, a ima i ličnog animoziteta Milivoja Katnića i Zorana Pažina.

Prema njenim rečima, Medojević je dugogodišnji kritičar sistema Mila Đukanovića i kontinuirano ukazuje na pronevere, spekulacije, korupciju, spregu države i kriminala.

- Smišljali su dugo kako da ga smeste iza rešetaka i nemajući drugog načina odlučili su da ga kidnapuju usred noći, nakon zasedanja skupštine, protivno Ustavu koji kaže da se poslanik može uhapsiti ako je zatečen u vršenju krivičnog dela kažnjivosti od 5 godina,  pa naviše. Crna Gora je u zatvoru - kaže Marina.

Supruga Nebojše Medojevića kazala je da je hapšenje njenog muža poruka svima i primer koliko se u Crnoj Gori krše ljudska prava i pravo na javnu reč. Ističe da je jedan poslanik uhapšen na brutalan način i u gluvo doba noći kao kriminalac iako je, dodaje ona, on neko ko je zapravo život proveo ukazivajući na kriminal. Medojević je uverena da će njen suprug izdržati pritisak.

- Ovo je teror nad javno izgovorenom rečju. Poslanik je dužan da ukazuje na anomalije sistema i da bude u službi građana. Utvrđeno je da se Medojević odazvao pozivu da svedoči, da je svedočio o raznim okolnostima, ali da nije otkrio jednu informaciju - identitet osobe koja mu je saopštila informaciju, pa je zbog toga kažnjen - kaže Marina i dodaje da poslanici, kao i novinari, imaju pravo i da zaštite svoje izvore informacija, i da, poput novinara, ne bi ni smeli da budu saslušavani kao svedoci na osnovu člana 108 Zakonika o krivičnom postupku, koji propisuje da advokat, zdravstveni radnik, novinar, kao i druga lica koja bi svojim iskazom povredila dužnost čuvanja profesionalne tajne ne mogu biti saslušana kao svedoci.

- Poslanik mora da uživa poverenje građana koje zastupa, i oni se moraju osećati slobodno da mu priđu i saopšte informacije bez bojazni da bi sebe mogli izložiti krivičnom gonjenju, gubitku posla ili težim posledicama. U tom kontekstu, Evropski sud za ljudska prava posebno naglašava značaj slobode izražavanja poslanika i da svako mešanje u tu slobodu zahteva najstrožije preispitivanje - kaže supruga Nebojše Medojevića.

Na kraju, naša sagovornica je istakla da je "Crna Gora u zatvoru, a pravni sistem na kolenima u kandžama jedne partije."

Podsetimo, suđenje lideru Pokreta za promene (PZP) Nebojši Medojeviću, biznismenu Momiru Nikoliću i 10-oro optuženih za stvaranje kriminalne oprganizacije i produženog krivičnog dela pranje novca, počelo je u Višem sudu u Podgorici, međutim, predsednica specijalnog veća sudija Vesna Pean, odložila je suđenje za 12. decembar.

Medojević je tražio izuzeće sudskog veća jer su, kako je kazao, "deo zavereničke grupe koja ga je stavila u zatvor".

Pomenuo je i da "iza svega stoji" ministar pravde Zoran Pažin, "jer želi da bude premijer".

- Hoće da izazove krizu i nove izbore, da bi potom postaa premijer", rekao je Medojević navodeći da je to saznao iz diplomatskih izvora.

Kada su sprovodnici uveli Nebojšu Medojevića u sudnicu, prisutni članovi Demokratskog fronta su ga pozdravili aplauzom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.