EK zabrinuta zbog situacije u slovačkoj agenciji STA

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2021, 14:43

EK zabrinuta zbog situacije u slovačkoj agenciji STA

Evropska komisija izrazila je zabrinutost zbog situacije u slovenačkoj novinskoj agenciji STA nakon što je direktor agencije Bojan Veselinović odbio da potpiše ugovor o javnim uslugama sa vladom koji je opisao kao štetan za agenciju i podneo ostavku.

"Žalimo i sa zabrinutošću pratimo poslednje pogoršanje situacije, apelujemo na slovenačke vlasti da preduzmu odlučne mere kako bi zaustavile i preokrenule trenutne trendove", rekao je danas portparol Komisije Kristijan Vigand.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Ova dešavanja "nažalost još jednom pokazuju potrebu da zakonodavstvo EU štiti slobodu medija i pluralizam", dodao je Vigand.

Vigand je rekao i da je EK veoma pažljivo pratila razvoj događaja u vezi sa STA i više puta izrazila ozbiljnu zabrinutost i očekivanja od vlade da obezbedi nezavisnost i odgovarajuća sredstva za agencije.

Direktor STA podneo je ostavku jutros nakon što je odbio nacrt ugovora o javnim uslugama koji je predložila Vladina kancelarija za komunikacije.

On je rekao da ne može da učestvuje u "gaženju novinarske autonomije".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.