EFA: Lužički Srbi žele da formiraju svoj parlament u Nemačkoj

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Nov.2018, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EFA: Lužički Srbi žele da formiraju svoj parlament u Nemačkoj

Lužički Srbi formiraće svoj autonomni parlament, koji su izabrali na referendumu, saopštila je danas Evropska slobodna alijansa (Europe Free Alliance, EFA).

“Lužički Srbiji su iskoristili svoje pravo na samoopredeljenje: tražili su demokratski legitimisan parlament - Srbski Sejm o kojem su juče glasali na dobrovoljnom referendumu. Cilj izbora je da omogući Lužičkim Srbima pravo na samoopredeljenje u kulturnim i obrazovnim pitanjima, volju da preuzme odgovornost i da >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << na taj način sudeluju u kreiranju svoje budućnosti”, navodi se na Fejsbuk stranici EFA-e.

Dodaje se da su izbori održani “pod međunarodnim nadzorom i prisustvovalo im je ukupno osam posmatrača”.

“Referendum o stvaranju Srpskog sejma održan je bez ikakvih problema pa će se 17. novembra održati konstitutivna sednica prvog demokratski slobodno i tajno izabranog parlamenta u gradu Šlajfe (Sćleife). Sledeći koraci u parlamentu biće početak pregovora za priznavanje parlamenta kao javnog tela, te predlaganje novih sporazuma o kulturnoj i obrazovnoj autonomiji”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je za taj “uspeh” zaslužna članica EFA-e Lužička alijansa.

“EFA čestita rođenje parlamenta. Nastavićemo odbranu svih oblika samoodređenja”, poručuje se u saopštenju.

Lužička alijansa (Lausitzer Allianz) deluje u nemačkim pokrajinama Saksonija i Brandenburg, u kojima živi oko 60.000 Lužičkih Srba. Pripadaju zapadnoslovenskoj grupi naroda, a konfesionalno su većinom protestanti i katolici.

Starija organizacija Lužičkih Srba “Domovina” optužila je ranije Lužičku alijansu za separatizam, uz ocenu da se krupne promene na polju autonomije mogu ostvariti samo u saradnji sa vlastima.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.