Uragan Džulija pogodio Nikaragvu

Izvor: B92, 09.Okt.2022, 09:53

Uragan Džulija pogodio Nikaragvu

Uragan Džulija pogodio je danas obale Nikaragve, saopštio je Nacionalni centar za uragane, upozoravajući na opasno vreme u narednim danima širom regiona.

Uragan je udario na kopno rano ujutru u blizini naselja Lagune de Perlas, noseći jake vetrove brzine do 140 kilometara na sat, prenosi Rojters.

Očekuje se da će uragan postepeno oslabiti dok prelazi Nikaragvu, a do nedelje uveče se predviđa da će stiči do istočnog Pacifika.

Metereolozi javljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će do sutra Džulija stići do obala Hondurasa, Salvadora i Gvatemale.

"Iznenadne poplave i klizišta opasne po život mogući su zbog jakih kiša iznad Centralne Amerike i južnog Meksika do početka sledeće nedelje“, navodi Centar.

Tropska oluja Džulija pretvorila se u uragan kod kolumbijskog ostrva San Andres na putu ka obali Nikarave, saopštio je danas američki Nacionalni centar za uragane.

Zemlje Centralne Amerike pokrenule su hitna upozorenja uoči udara Džulije, samo nedelju dana nakon što je uragan Ijan pogodio Kubu i Floridu.

Predsednik Kolumbije Gustavo Petro rekao je u govoru na regionalnom samitu u subotu popodne da se nada da će "šteta biti manja nego prošli put", misleći na razaranja na Karibima od Uragana Jote 2020.

On je pozvao hotele u toj zemlji da "otvore svoja vrata" svim ljudima kako bi se sklonili od potencijalne opasnosti.

Zvaničnici San Andresa najavili su za juće policijski čas kako bi smanjili broj ljudi na ulicama.

Julija bi, pored Nikaragve i Kolumbije, mogla da ugrozi i obale Hondurasa, El Salvadora, Gvatemale i Meksika, region koji je već nedeljama na udaru obilnih kiša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.