Dvojica bivših pripadnika Vojske RS uhapšena zbog ratnog zločina kod Zvornika

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Nov.2018, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvojica bivših pripadnika Vojske RS uhapšena zbog ratnog zločina kod Zvornika

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su Cvijana Tomanića i Sreću Kandića po nalogu Tužilaštva BiH koje ih tereti za ratne zločine protiv civila bošnjačke nacionalnosti na području Zvorika.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da su Tomanić i Kandić pod istragom zbog zločina nad stanovnicima bošnjačke i albanske nacionalnosti u mestu Glumina kod Zvornika.

Oni se terete da su u proleće 1992. godine, kao pripadnici Vojske RS, naoružani >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i zajedno sa drugim vojnicima, opkolili kuću civila bošnjačke nacionalnosti u mestu Glumina kod Zvornika, u kojoj su se nalazili žene i deca i pretnjama primorali žene da dozovu muškarce koji su se krili u šumi, posle čega su lično i direktno učestvovali u mučenju i zlostavljanju muškaraca bošnjačke i albanske nacionalnosti.

Tomanić se tereti da je pištoljem ubio civila albanske nacionalnosti, a potom naredio ostalim civilima, među kojima je bilo i maloletnika, da ukopaju njegovo telo.

Tomanić i Kandić se terete i za odvođenje u nepoznatom pravcu dvojice civila bošnjačke nacionalnosti, kojima se gubi svaki trag.

Ostaci njihovih tela su posle rata ekshumirani iz masovne grobnice Crni Vrh kraj Zvornika.

"Osumnjičeni su pod istragom i terete se za krivično delo zločina protiv čovečnosti", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.