Dva orla belorepana dobila šansu za povratak u prirodu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Maj.2021, 18:06

Dva orla belorepana dobila šansu za povratak u prirodu

Brzom i zajedničkom intervencijom državnih organa - Republičke i Pokrajinske inspekcije zaštite životne sredine, Šumarsko – lovne inspekcije, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, LU „Mostonga“ i Veterinarske ambulante „Šapica“ iz Odžaka, 13.05.2021. godine, dva orla belorepana (Haliaeetus albicilla) spašena su od skoro sigurne smrti.

Tokom svojih redovnih lovočuvarskih aktivnosti Damir Ivanović iz LU „Mostonga“ je primetio u ataru između Odžaka, Karavukova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Srpskog Miletića, dva belorepana kako leže jedan do drugog, što je kod lovočuvara izazvalo sumnju da nešto nije u redu, te je to odmah i prijavio svojim nadređenima, koji su o svemu obavestili Republičke i Pokrajinske inspekcijske organe.

S obzirom na to da se sve dešava oko 20 časova, kao i na urgentnost same situacije gde se dva orla nalaze u ropcu za život, ključni faktor je bilo vreme za koje će im se pružiti prva pomoć. Okolnosti na licu mesta i položaj u kojem su nađene ptice ukazivale su na potencijalno trovanje pesticidima i to najverovatnije kroz lanac ishrane.

Prema instrukcijama Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, lovočuvar je ptice odneo do prve dostupne veterinrske ambulante „Šapica“ u Odžacima, gde im je pružena prva pomoć od strane Tanje Jovanović dr vet. medicine, gde su ptice i dočekale jutro do dolaska Tima za zbrinjavanje strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta životinja iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Orlovi belorepani se trenutno nalaze u Prihvatilištu ZOO vrta Palić, gde će i ostati na lečenju do oporavka, a nakon čega će biti vraćeni u prirodu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Spasena dva orla belorepana pronađena u ataru kod Odžaka

Izvor: Radio 021, 15.Maj.2021

Dva orla belorepana spasena su u četvrtak, 13. maja, brzom zajedničkom intervencijom nadležnih, saopštio je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.