Dunavski gradovi i regioni - značajan subjekt u Evropi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jun.2009, 00:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dunavski gradovi i regioni - značajan subjekt u Evropi

BUDIMPEŠTA - Usvajanjem Završne deklaracije i formiranjem Saveta dunavskih gradova i regiona danas je završena 4. konferencija dunavskih gradova i regiona u Budimpešti.

Učesnici konferencije istakli su da su formiranjem Saveta dunavskih gradova i regiona, od Švarcvalda do Crnog mora, stvoreni preduslovi za ostvarivanje većeg uticaja ovih subjekata na evropskom planu, saopšteno je iz Gradske uprave.

Član Gradskog veća Beograda Željko Ožegović, koji je prisustvovao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << konferenciji, naveo je da su učesnici istakli težnju za proširenjem EU, kao i da je naglašena uloga regiona povezanih Dunavom u tom procesu.

"Strategija razvoja podunavskih gradova i regiona je važan deo strategije razvoja EU, što je izuzetno značajno i za naše podunavske gradove", rekao je Ožegović, prenosi informativna služba grada.

On je istakao da je posebno važan bio stav gradonačelnika Beča.

"On (gradonačelnik Beča) je rekao da ova konferencija ima posebnu odgovornost prema zemljama Balkana koje još uvek nisu u EU, što je shvaćeno kao podrška svih članica EU da se ostvari veća i kvalitetnija saradnja sa zemljama koje su, poput Srbije, u statusu pridruživanja", kazao je Ožegović.

Konferenciji je prisustvovalo 200 predstavnika iz 32 podunavska grada i regiona, između ostalih iz Budimpešte, Beča, Ulma, Novog Sada, Vojvodine i drugih dunavskih regiona, kao i predstavnici Saveta Evrope i Evropske komisije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.