Dualno obrazovanje u Politehničkoj školi u Subotici: Učenici u IT kompanijama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Okt.2020, 15:04

Dualno obrazovanje u Politehničkoj školi u Subotici: Učenici u IT kompanijama

Četiri subotičke IT kompanije i Politehnička škola potpisali su ugovore o dualnom obrazovanju. Zahvaljujući tome, učenici treće godine kreću sa obrazovanjem ne samo u školskim klupama, već i u kompanijama.

Tehničar za digitalnu grafiku i internet oblikovanje. Zvuči rogobatno, ali zvaničan srednjoškolski put do veb dizajnera u Subotici vodi kroz saradnju Politehničke škole i četiri subotičke IT kompanije.

"Što se duže radi na smeru i što se više uči, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << postaje sve zanimljivije i zanimljivije i ljudi koji dolaze sa praktične nastave, to jest iz firmi, pomažu nam oko svega i imam osećaj da radim u firmi i mnogo je zanimljivije raditi tako", kaže jedan od učenika Marko Kaurin.

"Najviše mi fali to da još uđemo u kompanije da bi imali potpuni utisak rada. Doduše sada dolaze mentori u škole, pomažu nam i upućuju nas na bolje", dodaje učenica Ivana Živadinović.

IT industrija je u ekspanziji, a kompanije su se za potrebne kadrove obratile školama.

"Program dualnog obrazovanja je sjajna prilika za đake već u srednjim školama da učestvuju i vide šta znači jedan radni dan i kako je raditi u timu, kolektivu", smatra Dušica Vilov.

"Sama ideja jeste da što ranije počne da se radi sa tom decom što ranije, pokažemo im kako izgleda stvarno, realno okruženje u kompanijama i rad u kompanijama", ističe Oliver Guganović.

Kada dobiju diplomu, učenici će moći da biraju da li da đačku menjaju za radnu knjižicu ili indeks.

"U svakom slučaju, kompetencije koje stiču će im, verujemo, omogućiti da posao nađu, pa, bilo gde u svetu", mišljenja je direktor Politehničke škole Iso Planić.

Politehnička je jedna od svega tri srednje škole u Srbiji koja nudi ovaj obrazovni profil.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.