Dualno obrazovanje u Pančevu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jul.2018, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dualno obrazovanje u Pančevu

Zakon o dualnom obrazovanju usvojen je krajem prošle godine a Mašinska škola u Pančevu jedna je od prvih u našoj zemlji koja je počela da radi po ovakvom sistemu nastave.Ubuduće učenici ove škole moći će da stiču stručna znanja u čak 11 pančevačkih preduzeća sa kojima je ova škola potpisala ugovor.

Učenici Mašinske škole u Pančevu moći će na praksu ubuduće da odlaze u 11 preduzeća čiji su predstavnici u Regionalnoj privrednoj komori Pančevo potpisali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ugovore o saradnji sa ovom školom po modelu dualnog obrazovanja.

Zanimanje privrednika za ovakav vid saradnje sve više raste kažu u Komori.

" U startu je bilo malo nerazumevanje kada je donet zakon jer postoje određene obaveze za poslodavce.Da se plati prevoz,radna odeća i neki deo od minimalne zarade .Ali kada su izračunali šta dobijaju za svoju firmu taj interes za sada raste"izjavio je za RTV Dr Marko Ćulibrk –direktor Regionalne privredne komore u Pančevu.

U Auto centar Pivašević već godinama učenici Mašinske škole dolaze na praksu za zanimanje automehaničar.Od nove školske godine dolaziće na obuku i bravari-zavarivači .

"Mehaničari su nam stalno potrebni.sada smo primili par učenika koji su završili školovanje i nadamo se da ćemo kroz ovaj sistem da obučimo i bravare –zavarivače .Sklopili smo veći posao koji se odnosi na remont šasija i neophodan nam je taj kadar" potvrdio je Đuro Pivašević.

U preduzeću Feromont posebno su zainteresovani za bravare-zavarivače.

"Od početka smo u ovom programu i smatramo da je to izvanredna prilika da popravimo kvalitet i kvantitet svog kadrovskog potencijala. Pratimo njihov rad,oni su zadovoljni i mi sa njima i kada završe školu većina će imati mesto kod nas da se zaposli " rekao je Emil Ladušek iz Feromonta

U Mašinskoj školi po dualnom obrazovanju nastava se odvija na dva smera bravar-zavarivač i mehaničar motornih vozila.

Zakon o dualnom obrazovanju Skupština Srbije usvojila je krajem prošle godine a Mašinska škola u Pančevu jedna je od prvih koja je počela da radi po ovakvom sistemu nastave.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.