Državni vrh ne može da se složi ni u osudi nasilja

Izvor: Blic, 27.Feb.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državni vrh ne može da se složi ni u osudi nasilja

Savet za nacionalnu bezbednost utvrdio je samo da su 21. februara tokom incidenata ispred američke ambasade policijske snage koje su angažovane dobro obavile posao, ali se ta ocena ne odnosi i na MUP kao instituciju, saznaje „Blic". Predsednik i premijer, kao i ministri i šefovi bezbednosnih službi očigledno nisu uspeli da se slože u oceni ko je komandovao policijom toga dana i ko snosi odgovornost za nasilje u kojiem je Zoran Vujović izgubio život. Zbog toga do sada i nema saopštenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

- Istina je da je ocenjeno da je direktor policije Milorad Veljović dobro postupio kada je trebalo oterati demonstrante od zgrade ambaade i da je tada policija dobro reagovala, ali nije bilo jednoglasnog stava da li je MUP odgovoran što ambasada nije bila bolje obezbeđivana tokom celog dana - kaže naš sagovornik blizak učesnicima sastanka.

Slobodan Samardžić, ministar za KIM izjavio je na sednici Saveta za bezbednost, saznaje „Blic" iz izvora iz Vlade da „Srbija treba da održava tenziju, i da je to način da se pitanje statusa Kosova vrati na pregovore. Samardžić je tvrdio da će takav scenario doprineti odlaganju priznavanja nezavisnosti Kosova kod mnogih zemalja. Premijer Srbije Vojislav Koštunica, predložio je da se diplomatski nivo odnosa sa zemljama koje priznaju nezavisnost Kosova spusti na nivo otpravnika poslova. Predsednik Srbije Boris Tadić je na ove navode reagovao rečima da sve odluke moraju biti strogo promišljene i da treba dobro odvagati koliko i najmanji potez može biti dobar ili loš za Srbiju. On je pozvao članove Saveta da ne povlače poteze nakonn kojih se više ništa ne može promeniti niti preduzeti. Tadić je, takođe, zatražio da se jasno odredi ko je odgovoran za sva dešavanja na severu Kosova sada i ubuduće. Samardžić je preuzeo na sebe tu odgovornost.

Na sednici je, takođe, upozoreno da i najmanji incident na severu Kosova može da dovede do krvoprolića. Podvučeno je da u narednom periodu treba strogo voditi računa o ponašanju Srbije u zoni bezbednosti i da se ni na trenutak ne sme zaboraviti da prema Kumanovskom sporazumu komandant Kfora može da donese samostalno odluku o izmeštanju pripadnika vojske i policije Srbije iz Kopnene zone bezbednosti.

Posle preksinoćnje sednice Saveta, u nedostatku zvaničnog saopštenja, najpre se nezvanično saznalo da policijom rukovodi državni sekretar Mirjana Orašanin. Na sednici je, navodno zatraženo i da se identifikuju i procesuiraju svi koji su pravili nerede u Beogradu i da se preispita odgovornost onih koji su prouzrokovali da do tih nereda dođe. Navedno je i da je odlučeno da se zabrani nošenje vojnih uniformi na svim protestnim skupovima.

Dalje, prema tim navodima, odlučeno je da nijedna sledeća diplomatska aktivnost ne sme da proizvede dalekosežno loše posledice po Srbiju, bilo politički, bilo ekonomski, a da sve službe moraju da spreče svako nasilje u budućnosti.

Međutim, odmah zatim, preksinoć, reagovao je kabinet predsednika Vlade Srbije Vojislava Koštunice koji je ocenio da je, zbog „brojnih dezinformacija" koje su dospele u javnost, važno objaviti zvanično saopštenje o zaključcima koje je usvojio Savet za nacionalnu bezbednost.

To zvanično saopštenje sa sastanka koje bi trebalo da pripremi šef kabineta predsednika Srbije Borisa Tadića koji je i generalni sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost, do zaključenja ovog izdanja „Blica" nije bilo.

Umesto zvaničnih zaključaka Saveta za nacionalnu bezbednost javnost je samo upoznata sa stavovima Vlade Srbije gde je ocenjeno da je policija dobro reagovala i da je formiran pravni tim koji će sagledati na koji način da se pokrenu tužbe protiv zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova.

Predstavnik policije na sastanku, državna sekretarka MUP Mirjana Orašanin je kazala da je sednici Saveta prisustvovala kao državni sekretar i zamenik odsutnog ministra Dragana Jočića.

- Naročito je pohvaljen rad direktora policije Milorada Veljovića i reagovanje policije na suzbijanju nereda koji su izbili 21.februara. Ministarstvo i policija su zadovoljni zaključkom Saveta nacionalne bezbednosti - rekla je Orašanin.

Pomoćnik ministra pravde Snežana Malović izjavila je juče da je do utorka, policija podnela nekoliko izveštaja tužilaštvu o neredima posle mitinga „Kosovo je Srbija", da nije bilo prekršajnih zahteva i da je podneto nekoliko krivičnih prijava.

Kad su razgovarali Koštunica i Berns

Premijer Vojislav Koštunica i američki državni podsekretar Nikolas Berns razgovali su 21. februara uveče, tokom nereda u Beogradu, potvrdila je savetnica za informisanje u kabinetu predsednika Vlade Srbije Irena Vujičić, ali je osporila Bernsovu tvrdnju da je tek posle tog razgovora policija intervenisala.

„Tačno je da je na poziv američke administracije predsednik Vlade Srbije Vojislav Kostunica razgovarao sa Nikolasom Bernsom 21 februara. Tačno je da je razgovor vođen u 21 čas kada više nije bilo nereda u Ulici kneza Miloša", kazala je Vujačić. Berns je preksinoć, kako je preo „Glas Amerike" rekao da je 21. februara, kada je zapaljena Ambasada SAD u Beogradu, bio prinuđen da zove premijera.

- Morao sam da zovem srpskog premijera Vojislava Koštunicu i da mu kažem da uključi Si-En-En kako bi video šta se događa sa našom ambasadom i da pošalje policijske snage. I to su na kraju uradili - rekao je Berns.

Članovi saveta

Članovi Saveta za nacionalnu bezbednost su predsednik i premijer, ministri pravde, odbrane i policije, načelnik Generalštaba Vojske, direktor BIA i šefovi Vojno-bezbednosne agencije (VBA) i Vojne obavestajne agencije (VOA).

U policiji ne žele da kažu ko im komanduje

Ni u MUP ne žele da kažu ko im komanduje U protekla dva dana niko nije mogao zvanično da odgovori na jednostavno pitanje: ko je misteriozna ličnost koja trenutno vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Srbije, kao i ko je rukovodio policijom u vreme demonstracija „Kosovo je Srbija" čiji je bilans poginuli demonstrant, paljenje nekoliko stranih ambasada, demoliranje i krađa prodavnica u Beogradu.

U Birou za komunikacije MUP-a juče nisu Blic nisu odgovorili na na ovo pitanje jer je, kažu, v.d. šefica ovog biroa Mira Manić na bolovanju, dok je njena zamenica Beba Valčić ustvrdila da sa medijima komuniciraju isključivo na pismeni zahtev. Mada je ovaj zahtev naša redakcija uputila prekjuče, zamenica Valčićeva juče nije znala da odgovori čak ni kada možemo da se nadamo odgovoru.

- Vaš zahtev smo prosledili nadležnima, a kada će vam stići odgovor, to ne zavisi od nas - rekla je Valčićeva bez dodatnog objašnjanja.

Na pitanje, zašto je tako teško da građani Srbije saznaju ko rukovodi policijom dok je ministar Dragan Jočić na bolovanju i kojim je uopšte zakonskim aktom to pitanje regulisano, pomoćnik ministra policije Predrag Marić samo nam je poručio „da budemo uporni i nastavimo da kontaktiramo Biro za komunikacije". Istovetni odgovor „Blicu" dao je i šef kabineta ministra MUP Nemanja Bojčić, pravdajući se time kako navodno nema ovlašćenja da odgovori.

- Razumite da su pravila naše kuće takva da sve ide preko Biroa za komunikacije i ja moram da ih poštujem - kazao je Marić.

Zoran Dragišić, profesor na Fakultetu bezbednosti u Beogradu kaže da je, temeljno prečešljavši Zakone o Vladi, ministarstvima i policiji, zaključio da po pitanju regulisanja obavljanja dužnosti ministra policije u vreme njegove bolesti „ili postoji pravna praznina ili je to uređeno nekim unutrašnjim aktom".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.