Državni vrh Hrvatske bez odgovora na pismo o revizionizmu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2018, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državni vrh Hrvatske bez odgovora na pismo o revizionizmu

Ni nakon mesec i po dana državni vrh Hrvatske nije odgovorio na pismo predstavnika srpske, romske i jevrejske manjine i antifašista u kojem oni upozoravaju na alarmantno širenje, dopuštanje i podršku revizionizmu i negacionizmu u današnjoj Hrvatskoj, pišu Novosti, glasilo SNV.

Pismo su uputili poslanici Milorad Pupovac i Veljko Kajtazi, Ognjen Kraus, predsednik koordinacije jevrejskih opština i Franjo Habulin, predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Pismo je upućeno predsednici Republike, predsedniku Sabora, predsedniku vlade i Državnom tužilaštvu.

Odgovor do danas, kažu, nisu dobili, ali se zato razlozi zbog kojih su ih uputili nižu i dalje.

"Tako se na današnji dan u šibenskoj Gradskoj knjižari Juraj Šižgorić održava još jedna prezentacija knjige Igora Vukića u kojoj se negira genocid/holokaust/samudaripen i masovni ratni zločini počinjeni prema pripadnicima hrvatskog i drugih naroda u koncentracionom logoru Jasenovac", naglašavaju potpisnici.

U dopisu se ističe zabrinutost zbog sve brojnijeg i raširenijeg vređanja sećanja na žrtve NDH i poziva odgovorne da osude takve događaje, umesto da šalju svoje predstavnike na njih. "Tražimo da u skladu s Ustavom i zakonom Republika Hrvatska odlučno i bezrezervno osudi i suzbije širenje mržnje prema pripadnicima naroda žrtava i antifašistima, kao i širenje neistina o zločinačkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj sazdanoj na rasnim zakonima. Način na koji se prema tim pojavama odnose Savezna Republika Njemačka i Savezna Republika Austrija trebalo bi da bude način na koji bi se prema njima trebalo da odnosi i Republika Hrvatska, naveli su.

U apelu nazvanom "Tražimo osudu" Pupovac, Kajtazi, Kraus i Habulin pobrojali su primere rastućih pokušaja revidiranja i falsifikovanja istorije čiji se broj znatno povećao nakon što je na čelo HDZ-a 2012. godine došao Tomislav Karamarko.

Navode primere promovisanja revizionističkih knjiga o Jasenovcu ne samo Igora Vukića, nego i Romana Leljaka, negiranje masakra u Glini, učešća državnih zvaničnika na komemoracijama u Zrinu i Vagancu, promociju knjige o ustaškom koljaču Vjekoslavu Maksu Luburiću i niz drugih.

"U svim ovim primerima nikako se ne iscrpljuju sve negacionističke i revizionističke manifestacije koje se odvijaju poslednjih godina, s naglaskom na poslednje mesece, ali predstavljaju ogledan presek delovanja raznih organizacija i udruženja, verskih i državnih institucija s ciljem likvidacije antifašističkog nasleđa i rehabilitacije zločinačkoga NDH-a. Takva praksa izdvaja Republiku Hrvatsku u odnosu na sve države članice Evropske unije kada je reč o normalizaciji i rehabilitaciji fašističkog istorijskog nasleđa", zaključuje se u pismu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.