Društvo za sport i rekreaciju invalida iz Kule niže uspehe (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2019, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Društvo za sport i rekreaciju invalida iz Kule niže uspehe (AUDIO)

Tradicija sportskih nadmetanja osoba sa invaliditetom postoji još iz vremena bivše države, a na pokrajinskim i republičkim prvenstvima, takmičenja se danas održavaju u 10 disciplina. Kula je jedan od samo 12 gradova u Vojvodini koji ima organizovano sportsko društvo za osobe sa invaliditetom koje po rezultatima nadmašuje i klubove iz mnogo većih sredina.

Tokom 35 godina postojanja, Društvo za sport i rekreaciju invalida opštine Kula postiglo je brojne uspehe, a takmičari >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u atletskim disciplinama trenutno se na atletskim terenima u Crvenki pripremaju za republičko prvenstvo. Na upravo održanom Prvenstvu Vojvodine na stadionu "Kabela" u Novom Sadu, Kuljani su sa devet medalja bili prvi u ukupnom plasmanu, ispred ekipa Novog Sada i Kikinde.

Jedan od najuspešnijih, Rajko Ćosić iz Kule, u ranoj mladosti ostao je bez noge, a takmiči se već četiri godine.

"Takmičili smo se u bacanju kugle, diska i koplja. Ja sam osvojio jedno zlato i dva srebra, i više sam nego zadovoljan svojim rezultatom" kaže Rajko Ćosić.

Najperspektivniji takmičar u atletskim disciplinama u kategoriji opšteg invaliditeta bio je Dragan Cigan iz Crvenke.

"Uslovi su mogli biti malo bolji, s obzirom na to da je takmičenje bilo na livadi. Postojao je strah od prestupa, te je stoga bilo teže izbacivanje", kaže Dragan Cigan, koji je kuglu bacio 10 metara, a 25 metara disk, te je u obe discipline osvojio prvo mesto.

U konkurenciji 60 takmičara iz 12 opština Kuljani su za ekipno prvo mesto osvojili šest zlatnih i tri srebrne medalje, istakao je predsednik Društva, Dragan Đumić.

"Na pokrajinskom nivou se u 10 sportova takmiči 12 velikih gradova poput Novog Sada, Kikinde, Zrenjanina, Subotice ali i manjih mesta kao što su Bela Crkva i Srbobran", objašnjava Đumić i dodaje da su sportski tereni Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Crvenki, baza gde sportisti vredno treniraju dva puta nedeljno.

Društvo za sport i rekreaciju opštine Kula, jedno je od retkih u Vojvodini, koje pomaže pojedinim takmičarima, posebno iz susednih opština, a primer je Mane Lukić iz naselja Zelengora pored Crvenke, koji je na ratištu izgubio nogu u 46. godini života.

On objašnjava da se većina osoba sa invaliditetom ne bavi sportom, te da je i on sam, počeo da se bavi u poznijim godinama.

"Mnogo osoba sa invaliditetom ni ne zna da ima mogućnost da se bavi sportom i da se takmiči, a razlog leži u slaboj medijskoj zastupljenosti", objašnjava Mane Lukić.

Povodom osvajanja prvog mesta u atletici na Pokrajinskom prvenstvu, za takmičare iz Društva za sport i rekreaciju invalida, Opština Kula održala je i svečani prijem. Predsednik opštine, Damjan Miljanić, obećao je povećanje finansijske podrške Društvu, kao i pomoć u sportskoj opremi i rekvizitima.

"Invalidi iz opštine Kula su osvojili nekoliko zlatnih i srebrnih medalja na Pokrajinskom takmičenju, te je stoga novčana pomoć najmanje što Opština može da učini kako bi pomogla ovom sportskom udruženju", istakao je Miljanić.

Takmičari iz opštine Kula se nadaju da će dominaciju u atletskim disciplinama potrvditi i na državnom prvenstvu koje se održava krajem meseca na Paliću.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.