Druga najveća riba na svetu snimljena u Jadranu: Ribar na pola metra bio od ajkule veličine broda (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Mar.2021, 20:42

Druga najveća riba na svetu snimljena u Jadranu: Ribar na pola metra bio od ajkule veličine broda (VIDEO)

Na video snimku se vidi susret na pola metra između ribara i ajkule

Lokalni ribar kod mesta Koromačno u Istri primetio je veliko peraje ajkule koja je bila veličine skoro kao njegov brod, javljaju tamošnji mediji.

Kako prenosi portal "Morski.hr", ribar je snimak susreta poslao prijatelju i podmorskom istraživaču Velimiru Vrziću.

- Ribar je isključio motor i oprezno se približio velikoj ajkuli kako bi se uverio o čemu se radi i eventualno obavestio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << državne institucije i biologe. . O čemu se radi, rešiće stručnjaci Instituta za proučavanje mora kao i morskih biologa , a ribar se oprezno udaljio kako ne bi smetao ajkuli u njenom prirodnom staništu - kazao je Vrzić.

- Apelujemo na nautičare, jahtaše i brodove da budu oprezni prilikom navigacije navedenim područjem kako ne bi remetili mir morskih pasa u njihovoj okolini - kaže Vrzić.

Kako navodi ovaj portal, reč je o vrsti "Cetorhinus maximus Gunnerus", druga najveća riba današnjice, kao i jedna od tri vrste morskih pasa koje se hrane filtracijom (prvenstveno planktonskim organizmima).

S obzirom na dosta specifičan način života i visok stepen migracija, ova riba ulazi sporadično u Jadransko more.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.